Amsterdamsestraatweg (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdamsestraatweg
De Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Plantage.
De Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Plantage.
Geografische informatie
Locatie       Utrecht Noordwest
Begin Weerdsingel
Eind Gemeentegrens
Lengte 5 km
Algemene informatie
Aangelegd in 1812
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht
De Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Egelantierstraat, met zicht op de watertoren.
Ter hoogte van de Knopstraat

De Amsterdamsestraatweg in Utrecht, door de inwoners van de stad simpelweg de Straatweg genoemd, is de langste winkelstraat van Nederland. De straatweg is een 5 kilometer lange, kaarsrechte straat die loopt van de Weerdsingel Westzijde tot aan Zuilen-Noord waarna hij in de gemeente Stichtse Vecht verdergaat als de Straatweg (N402). In de 19e en vroege 20e eeuw was de straatweg de hoofdweg tussen Utrecht en Amsterdam.

Ligging[bewerken]

De bestrate weg is in 1812 in opdracht van Napoleon Bonaparte aangelegd als onderdeel van Route impériale 2 tussen Parijs en Amsterdam, en verbond aldus Utrecht met Amsterdam. Napoleon vond de oude verbinding, de Daalsedijk, ongeschikt voor zijn leger. Het huidige snelwegennet heeft deze functie voor het merendeel overgenomen, en tegenwoordig functioneert de Amsterdamsestraatweg hoofdzakelijk als de hoofdstraat van de aangrenzende wijken, met winkels en andere voorzieningen voor de lokale bevolking.

De straat loopt vanaf de Weerdsingel WZ, van zuid naar noord door de wijken en buurten Pijlsweerd en 1e en 2e Daalsebuurt of Bloemenbuurt (bij het viaduct van de Spoorlijn Utrecht - Kampen), vervolgens Ondiep, het voormalig dorp Zuilen met Zuilen-West, de De Lessepsbuurt, en Elinkwijk. Achter deze wijken liggen diverse buurten in Zuilen-Noordoost (Schaakbuurt, De Driehoek, Geuzenwijk, Betonbuurt, Zuilen-Noord, J.M de Muinck Keizerlaan en omgeving en de voormalige Pedagogenbuurt), waarvoor de straatweg ook een belangrijke functie heeft.

Tussen 1895 en 1923 bevond zich de stopplaats Amsterdamsche Straatweg bij de overweg voor de Spoorlijn Utrecht - Kampen (anno 2011 een viaduct). Langs de Amsterdamsestraatweg bevinden zich een watertoren, het Julianapark en het Museum van Zuilen. Niet meer bestaand zijn de bioscoop Olympia en de Gemeenteslachtplaats.

Karakter[bewerken]

De Amsterdamsestraatweg geldt als hoofdstraat van de wijk Noordwest. Niet alleen vanwege haar lengte van bijna 5 kilometer is de straat bekend, maar ook vanwege haar volkse uitstraling.

Eind twintigste eeuw had de straat een slechte naam, met name door leegstand en criminaliteit. Er was onder andere overlast van hangjongeren, graffiti en straatvuil. Ook waren er regelmatig meldingen van drugshandel en geweld. De gemeente reageerde met plannen van aanpak, vernieuwing, sloop en herstructurering. Het is één van de weinige nog enigszins "volkse" delen van Utrecht.

De Amsterdamsestraatweg ligt in een zeer multicultureel gebied, met naast veel autochtone inwoners ook veel mensen van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en mediterrane afkomst, aangevuld met kleinere aantallen van andere afkomst. Net als de Kanaalstraat in de buurt Lombok is de straat rijk aan buitenlandse bakkers, supermarktjes, groentewinkeltjes en kapperszaken.

Openbaar Vervoer[bewerken]

Bus 3 (tot 1938 tramlijn 3) van U-OV (tot 8 december 2013 GVU) rijdt al sinds 1907 door de straat. Ook de huidige lijn 120 van Syntus Utrecht rijdt al sinds de jaren 1930 door de straat.

Rijksstraatweg[bewerken]

Na Zuilen loopt de weg verder als de Straatweg en volgt min of meer de Vecht en loopt door de Vechtstreek tot aan Breukelen-Noord, waar hij op de grens van Breukelen en Nieuwersluis overgaat in de Rijksstraatweg. In Loenersloot loopt de weg verder richting Baambrugge en heet daarna eerst Lange Coupure en dan Molenweg. In het dorp Abcoude wordt de straat onderbroken door de Hoogstraat en aan de andere kant van het dorp heet het de Nieuwe Amsterdamseweg. Bij de binnenkomst van Amsterdam Zuidoost heet de weg Abcouderstraatweg. In de Bijlmermeer kruiste de weg vroeger de spoorlijn met een overweg en lag vervolgens op de westelijke ringdijk van de Bijlmermeerpolder. Door de grootschalige woningbouw vanaf 1968 verdween de weg in de Bijlmermeer en werd vervangen door de Flierbosdreef en Dolingadreef. In Duivendrecht bestaat de Rijksstraatweg nog wel, maar is een geïsoleerd stuk tussen Station Duivendrecht en de Duivendrechtsebrug en wordt alleen voor lokaal verkeer gebruikt.

Externe link[bewerken]