Egerton-meester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Egerton-getijden, visitatie, British Library, Egerton 1070, f29v.

De Egerton-Meester is de noodnaam die wordt gebruikt voor een anonieme miniaturist die actief was in Parijs tussen 1405 en 1420. Hij kreeg zijn naam naar een aantal miniaturen die hij maakte in een getijdenboek dat nu bewaard wordt in de British Library met als signatuur Egerton 1070.

Hij was misschien afkomstig uit de Nederlanden[1] maar werkte in Parijs waar hij betrokken was bij de verluchting van verschillende handschriften, samen met andere bekende miniaturisten uit zijn tijd zoals de Bedford-meester, de Boucicaut-meester, de Meester van de Brusselse initialen, de Mazarine-meester en nog enkele anderen. Zijn werk toont ook invloeden van de Gebroeders Van Limburg[1][2] en de meester is blijkbaar sterk geïnteresseerd in alles wat Italiaans is.[2]

Zijn eponiem werk, de Egerton-getijden, is ook gekend als de Getijden van René d'Anjou die het werk in zijn bezit heeft gehad en er in de periode 1442-1443 vier miniaturen liet aan toevoegen door Barthélemy van Eyck.[3] Het gros van de miniaturen is van de hand van de Egerton-meester maar enkele miniaturen op het einde van het boek zijn van het Boucicaut atelier en van de Mazarine-meester.

Toegeschreven werken[bewerken | brontekst bewerken]

Hierbij een greep uit de werken waaraan de Egerton-meester meewerkte.


Zie de categorie Egerton-meester van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.