Naar inhoud springen

Eindhovensch Kanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 21 mei 2007 om 22:43. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Eindhovens kanaal in Eindhoven

Het Eindhovens Kanaal is een kanaal in Noord-Brabant dat het centrum van Eindhoven verbindt met de Zuid-Willemsvaart. Dit kanaal werd gegraven van 1843-1846 in opdracht van en bekostigd door de stad Eindhoven. De lengte bedraagt 13,9 kilometer. Bedrijventerreinen van Eindhoven, Geldrop, Nuenen en Mierlo-Hout liggen aan dit kanaal. De Kleine Dommel en de Goorloop gaan er met een duiker onderdoor. Sedert 1971 is het kanaal niet meer in gebruik bij de scheepvaart, maar vervult het een recreatieve functie: er loopt een fietspad langs en er oefenen roeiverenigingen in.

Ecologisch is het kanaal erg interessant: de oevers zijn fraai begroeid en het water herbergt tal van bijzondere waterplanten, waaronder fonteinkruiden en het zeer zeldzame Klein nimfkruid (Najas minor), dat vanaf 1992 hier werd gevonden. Een andere bijzonderheid is de Forez-streepvaren (Asplenium Foreziense) die hier sedert 1988 op een beschoeiing wordt aangetroffen. De oude havenkom te Eindhoven is de vindplaats van diverse adventiefplanten en neofyten.

De hefbrug over het kanaal te Eindhoven en enkele nabijgelegen gebouwen zijn industriële monumenten. In een daarvan, een voormalige ijsfabriek, is het DAF Museum gevestigd.