Naar inhoud springen

Ekerse Putten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Someone Not Awful (overleg | bijdragen) op 27 jan 2020 om 06:58.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Grote Put

De twee Ekerse Putten werden in de jaren twintig uitgegraven in het kader van de aanleg van het rangeerstation Antwerpen-Noord (1925-1930). De grond werd gebruikt voor het ophogen van de bodem in het station. Dat de putten als waterreservoir voor de stoomtreinen zouden hebben gediend is een hardnekkige mythe die in de streek de ronde doet. Door de massale aanwezigheid van fossiele kalk (schelpen) in de sedimentlagen daterend uit het Plioceen en Mioceen heeft het water een hardheid van meer dan 35 graden DH, wat het ongeschikt maakt als proceswater voor stoomketels.

Het domein is eigendom van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen en is tot einde 2010 in huur gegeven aan de stad Antwerpen.

De grote vijver - die een maximumdiepte heeft van ongeveer 21 m - is een van de meest populaire duikplaatsen in Vlaanderen.[1] Dit komt doordat in de loodrechte kleiwanden (van 5 tot 10 m diepte) duidelijk herkenbaar fossiele schelplagen voorkomen.

De volgende vissen komen courant in de vijver voor: karper, baars, paling, snoek. Daarnaast zijn er ook rivierkreeftjes en mosseltjes aanwezig.[2]