El Anatsui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
El Anatsui
Mannenkleding, een moderne interpretatie van El Anatsui van Kentekleding
Persoonsgegevens
Geboren 1944
Geboorteland Ghana
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Religieuze Ghanese kunst
Installatiekunst
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

El Anatsui (Anyako, 1944) is een Ghanees beeldhouwer. Hij werd geboren in het Ewe-talige gebied van Ghana en werkte het grootste deel van zijn leven in Nigeria.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Anatsui volgde de kunstacademie van de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Kumasi in Centraal-Ghana. Vervolgens werd hij in 1975 docent aan de Universiteit van Nigeria in Nsukka. Hier werd hij lid van de Nsukka-kunstenaarsgroep.

Anatsui heeft een voorkeur voor de materialen klei en hout, waarmee hij objecten maakt die voor een deel zijn gebaseerd op traditionele Ghanese religies. Ook werkt hij met het textiel kente. Verder zaagde hij bijvoorbeeld hout met een kettingzaag en maakte het zwart met een acetyleenbrander. Ook werkt hij naast Ghanese motieven met ontwerpen als uli en nsibidi.

Begin 21e eeuw verlegde hij zijn stijl naar de installatiekunst.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Anatsui exposeerde wereldwijd:

In oktober 2010 opende een expositie met een terugblik op zijn werk in het Royal Ontario Museum in Toronto, onder de naam When I Last Wrote to You About Africa. Deze expositie is sindsdien gedurende drie jaar op tour door Noord-Amerika.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • El Anatsui ontving in 2009 een Prins Claus Prijs. De prijs werd hem toegekend "voor de uitmuntende esthetische en intellectuele kwaliteiten van zijn creaties, voor zijn innovatief gebruik van materialen om de dialoog tussen cultuur en natuur te benadrukken en voor zijn toegewijde en inspirerende rol in de ontwikkeling van de beeldende kunsten in Afrika."[1]
  • In 2013 werd hij erelid van de Royal Academy of Arts. In hetzelfde jaar ontving hij de Charles Wollaston Award, de belangrijkste prijs van de Royal Academy Summer Exhibition.[2]