Elizabeth (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elizabeth
Regie Shekhar Kapur
Producent Tim Bevan
Eric Fellner
Alison Owen
Scenario Michael Hirst
Hoofdrollen Cate Blanchett
Geoffrey Rush
Christopher Eccleston
Muziek David Hirschfelder
Montage Jill Bilcock
Cinematografie Remi Adefarasin
Distributie Polygram
Première 6 november 1998
Genre Historisch drama
Speelduur 124 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget US$ 25 miljoen
Opbrengst US$ 82 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 33
Overige nominaties 32
Vervolg Elizabeth: The Golden Age
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Deze historische afbeelding van de kroning van Elizabeth I is gebruikt als basis voor het kostuum dat Cate Blanchett droeg bij de kroningsscène in de film

Elizabeth is een Britse historische dramafilm uit 1998 onder regie van Shekhar Kapur. Scenarioschrijver Michael Hirst baseerde het verhaal hiervan losjes op het leven van koningin Elizabeth I van Engeland. Elizabeth won de Oscar voor beste grime en was genomineerd voor die voor beste film, beste hoofdrolspeelster (Cate Blanchett), beste cinematografie, beste art direction, beste kostuums en beste oorspronkelijke score. Daarnaast won de film meer dan dertig andere prijzen, waaronder een Golden Globe voor beste hoofdrolspeelster (Blanchett) en BAFTA Awards voor beste hoofdrolspeelster (Blanchett), beste bijrolspeler (Geoffrey Rush), beste cinematografie, beste grime, beste Britse film en beste filmmuziek.

Elizabeth kreeg in 2007 een vervolg getiteld Elizabeth: The Golden Age.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1558 overlijdt koningin Maria I van Engeland aan een tumor in de baarmoeder, waarna haar halfzus Elizabeth de nieuwe koningin zal worden. Elizabeth zat opgesloten omdat men bang was voor een complot voor het vermoorden van Maria, maar wordt nu bevrijd uit haar gevangenschap. Het hof wil dat Elizabeth zich gauw verbindt met een edele of erfgenaam, en diverse prinsen zoals Hendrik van Anjou dingen naar haar hand. Elizabeth heeft echter het oog laten vallen op een jeugdliefde, Robert Dudley, earl (graaf) van Leicester. Haar adviseur William Cecil de Burghley weet van de affaire maar probeert de koningin toch tot een huwelijk aan te zetten, om de troon veilig te stellen.

Tijdens haar regeringsperiode krijgt ze met diverse rivalen te maken zoals de hertog van Norfolk, een katholiek die via een samenzwering de koningin wil ombrengen, en ook rivale Maria van Guise, regentes van Schotland, maakt plannen met Frankrijk de Engelse troepen aan te vallen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Cate Blanchett koningin Elizabeth I van Engeland
Geoffrey Rush Francis Walsingham
Christopher Eccleston Thomas Howard, 4e hertog van Norfolk
Joseph Fiennes Robert Dudley, 1e graaf van Leicester
Kathy Burke koningin Maria I van Engeland
George Yiasoumi koning Filips II van Spanje
Emily Mortimer Kat Ashley
Edward Hardwicke Henry FitzAlan, 19e graaf van Arundel
Daniel Craig John Ballard
James Frain Álvaro de la Quadra
Kelly Macdonald Lettice Knollys
Angus Deayton Waad, minister van Financiën
Wayne Sleep dansleraar
Richard Attenborough William Cecil, 1e baron Burghley
John Gielgud paus Pius V
Fanny Ardant Marie de Guise
Vincent Cassel Hendrik, hertog van Anjou
Éric Cantona Monsieur de Foix

Historische onjuistheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De hofdame van Elizabeth, Kat Ashley, is in de film iemand van ongeveer dezelfde leeftijd als de koningin zelf. In werkelijkheid was zij veel ouder.
  • Bij Lord Burghley is het omgekeerde het geval, hij lijkt zeker een generatie ouder te zijn, maar was juist van ongeveer dezelfde leeftijd als Elizabeth.
  • Lord Sussex is in de film een van de verraders die daarvoor onthoofd wordt. In werkelijkheid was hij zijn hele leven een trouwe dienaar van de koningin.
  • Robert Dudley heeft ook geen verraad gepleegd, en bekeerde zich ook niet tot het katholicisme, hij werd juist steeds strikter in zijn protestantisme en kon later zelfs een puritein genoemd worden.
  • Bij het verhoor van Elizabeth wordt haar toegeworpen dat het geschil tussen het katholicisme en het protestantisme de oorzaak was van de dood van haar moeder, Anna Boleyn, dit is geenszins het geval, Anna werd ter dood veroordeeld wegens beschuldigingen van overspel, incest en hekserij.
  • Bisschop Gardiner leefde niet meer toen Elizabeth op de troon kwam, maar doet in deze film toch nog even mee.