Elzestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elzestraat
Gehucht in België Vlag van België
Elzestraat (België)
Elzestraat
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Sint-Katelijne-Waver Sint-Katelijne-Waver
Coördinaten 51° 4′ NB, 4° 29′ OL
Detailkaart
Elzestraat (Antwerpen)
Elzestraat
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België
Midzeelhoeve II
Poorthuis abdij van Roosendael

Elzestraat is een gehucht van de Belgische gemeente Sint-Katelijne-Waver.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Elzestraat ligt in het westelijk deel van Sint-Katelijne-Waver, rond de Sint-Augustinuskerk. Het gehucht omvat onder meer de Clemenceaustraat, Liersesteenweg, Hogevelden, Walemstraat, Kuikenstraat, Groenstraat en Midzelen. In 1836 werd het gehucht doorgesneden door de spoorlijn Mechelen-Antwerpen (spoorlijn 25). Rond de eeuwwisseling werd de dubbelsporige spoorlijn 27B aangelegd dwars door de dorpskern. Deze was afgetakt van spoorlijn 25 ten zuiden van het gehucht ter hoogte van de Vrouwvliet en liep verder tot Antwerpen-Zuid. Dit spoor werd in 1970 opgebroken maar restanten van deze lijn zijn nog zichtbaar.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het gehucht Elzestraat ontleende haar naam aan de vroegere gelijknamige straat. In 1919 werd de naam gewijzigd in Clemenceaustraat, naar de Franse politicus Georges Clemenceau. Deze naam werd sindsdien behouden. De afkomst van de naam “Elzestraat” is niet helemaal duidelijk. Een hypothese stelt dat de naam een verbastering zou kunnen zijn van “Hellestraat”. Deze naam komt voor op een oude Ferrariskaart.[1] Een andere hypothese is dat de naam zou komen van “Delse” (of Delstraat of Delzestraat), te begrijpen als “De Elzestraat”. Elze zou in het Oudnederlands “maar niet” of “behalve” betekenen. Dit zou dan kunnen verwijzen naar een gebied dat zich bevond naast andere gebieden, die reeds een naam hadden.[2] Tot slot zou de naam Elzestraat ook gewoon kunnen verwijzen naar een bos met veel elzen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Elzestraat als gehucht of parochie is ontstaan in de 19e eeuw. Tot de tweede helft van de 19e eeuw behoorden delen van de Elzestraat tot verschillende parochies: Sint-Catharina te Sint-Katelijne-Waver, Sint-Jan en Sint-Katelijne te Mechelen en Onze-Lieve-Vrouw te Walem. Voorheen stond de streek sterk onder de invloed van de abdij van Roosendael. In de tweede helft van de 19e eeuw kwam het antiklerikale liberalisme sterk op. Vanuit katholieke hoek werd daarop gereageerd met het oprichten van parochies en verenigingen. Enkele notabelen uit de streek vonden dat de Elzestraat te ver lag van bestaande parochies en ijverden voor de oprichting van een afzonderlijke parochie. De belangrijkste onder hen waren Madame Casse-Bruynsieraden, van het Sint-Michielskasteel, en vooral baron August van Reynegom de Buzet (1838-1905), eigenaar van kasteel Zorgvliet.[3] Deze laatste ijverde zelfs voor de oprichting van een afzonderlijke gemeente Sint-Augustinus-Waver.[4] In 1877 maakte hij van een huis in de Groenstraat een kapel: kapel Sint-Augustinus. Op 6 juni 1886 werd de kapel officieel parochiekerk van een nieuwe parochie Sint-Augustinus. In 1889 was de kerk afgewerkt.

In 1880 werd aan de spoorlijn Mechelen-Antwerpen in de Elzestraat ook een station geopend met een goederenperron. In 1931 verdween dit station en werd het huidige station van Sint-Katelijne-Waver in gebruik genomen. In 1934 werd een vierendeelbrug aangelegd over de spoorweg.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Elzestraat telt een aantal monumenten en bezienswaardigheden:

Bekende (oud-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Walem, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]