Emblemataboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Titelpagina van het eerste emblemataboek Emblemata uit 1531 van Andrea Alciato

Een emblemataboek is een boek met emblemata. Dit genre werd ontwikkeld in Europa in de zestiende en zeventiende eeuw en werd met name in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk populair. Een boek bestond uit zo'n honderd emblemata, een houtsnede of gravure begeleid met een spreuk of korte tekst. Zowel tekst als beeld brengen de lezer een morele les bij. De afbeeldingen werden meestal niet door de auteur van de tekst gemaakt.

Het boek Emblemata van Andrea Alciato wordt beschouwd als het eerste emblemataboek. Het werd in 1531 gepubliceerd door Heinrich Steyner in Augsburg.

Nederland[bewerken]

In Nederland verschenen er in de zeventiende eeuw verschillende emblemataboeken. Zowel in het Nederlands (Emblemata Amatoria van P.C. Hooft) als in andere talen, soms in verschillende talen door elkaar (Devises et emblemes[1] van Daniel de la Feuille). Het bekendste Nederlandse emblemataboek is heden ten dage Sinne- en minnebeelden van Jacob Cats. Door de morele lessen die het boek de lezers bijbracht, wordt Cats ook wel 'vadertje Cats' genoemd. Hieronder volgt een overzicht van in de zeventiende eeuw in Nederland gepubliceerde emblemataboeken:

Externe link[bewerken]


  1. http://emblems.let.uu.nl/f1691.html