Emilio Garrastazu Médici

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emilio Garrastazu Médici

Emilio Médici Garrastazu (4 december 1905 - 9 oktober 1985) was een Braziliaanse militair leider en politicus. Hij regeerde van 1969 tot 1974 als 28e president van Brazilië, tijdens het toppunt van militaire regeringen in Brazilië.

Zijn vroege leven[bewerken]

Emilio Médici werd geboren in Bage, in de staat Rio Grande do Sul. Zijn vader was een kleinzoon van Italiaanse immigranten die eerst naar Uruguay en vervolgens naar Brazilië immigreerden. Zijn moeder stamde uit een Baskische familie. In 1920 trad hij toe tot het Braziliaanse leger, waar hij langzamerhand promotie kreeg en het uiteindelijk tot generaal schopte. Médici was een bondgenoot van maarschalk Artur da Costa e Silva, die in 1967 President van Brazilië werd. Ook in dat jaar werd Emilio Médici hoofd van het NSI (National Information Service).

Het presidentschap[bewerken]

Twee jaar later werd Médici commandant van het leger en werd hij verkozen als president van Brazilië, door de Hoge Bevelhebbers van het leger. Tijdens zijn presidentschap verkoos hij ervoor om een sterk militair regime te handhaven. Onder Médici groeide de Braziliaanse economie met een 10 procent. Dit kwam door de grote openbare werken die werden georganiseerd.

Emilio Médici Garrastazu was de 28ste president van Brazilië en stierf op een leeftijd van 79 jaar in Rio de Janeiro.

Voorganger:
Artur da Costa e Silva
President van Brazilië
1969-1974
Opvolger:
Ernesto Geisel