José Sarney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
José Sarney
José Sarney
Geboren 24 april 1930
Pinheiro (Maranhão)
Politieke partij PMDB
Partner Marly Sarney
Beroep Advocaat en Schrijver
Handtekening Handtekening
31e president van Brazilië
Aangetreden 15 maart 1985
Einde termijn 15 maart 1990
Voorganger João Figueiredo
Opvolger Fernando Collor
20e vicepresident van Brazilië
Aangetreden 15 maart 1985
Einde termijn 21 april 1985
President Tancredo Neves
Voorganger Aureliano Chaves
Opvolger Itamar Franco
Portaal  Portaalicoon   Politiek

José Sarney, geboren José Ribamar Ferreira de Araújo Costa (Pinheiro (Maranhão), 24 april 1930) is een Braziliaanse politicus.

Hij studeerde rechten aan de Federale Universiteit van Maranhão, waar hij in 1953 afstudeerde en werkte daarna enige tijd als journalist. Als lid van de ARENA-partij werd hij in 1965 gekozen tot gouverneur van Maranhão. In 1970 werd Sarney senator voor de PDS en tot 1984 was hij fractievoorzitter van die partij. Daarna trad hij uit de partij en richtte samen met andere PDS-leden de Partij van het Liberale Front op.

Als kandidaat voor het vicepresidentschap werd hij in 1985 samen met Tancredo Neves gekozen. Wegens het overlijden van Neves volgde Sarney in hetzelfde jaar João Figueiredo op, waarmee een einde kwam aan de militaire dictatuur in Brazilië. Tijdens het eerste jaar van zijn presidentschap gaf hij de eerste aanzet tot de vorming van Mercosur door een overeenkomst voor de totstandkoming van een douane-unie te sluiten met de Argentijnse president Alfonsín. Daarentegen bracht zijn economische plan ter beteugeling van de hyperinflatie niet het gewenste resultaat. De periode van hoge inflatie kwam pas in 1994 tot een einde. Dientengevolge werd hij na het einde van zijn ambtstermijn opgevolgd door de populist Fernando Collor de Mello.

Voorganger:
Aureliano Chaves
Vicepresident van Brazilië
1985
Opvolger:
Itamar Franco
Voorganger:
Tancredo Neves
President van Brazilië
1985 - 1990
Opvolger:
Fernando Collor
Zie de categorie José Sarney van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.