Emilio Mola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emilio Mola

Emilio Mola (Placetas (Villa Clara), 9 juni 1887Alcocero de Mola (Burgos), 3 juni 1937) was een Spaanse militair wiens staatsgreep in 1936 de Spaanse Burgeroorlog in gang zette. Hij is bekend geworden door het gebruik van het begrip "vijfde colonne".

Mola was de zoon van een legerofficier die was gestationeerd in Cuba, toentertijd een Spaanse kolonie. Op 20-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de infanterie. Hij bezocht de krijgsschool in Toledo en vocht in de koloniale oorlog van Spanje in Marokko, waar hij de Medalla Militar Individual kreeg.

Hij was een intelligent man, die uitgebreide recensies schreef over militaire zaken. Hij was populair en in 1927 werd hij gepromoveerd tot brigade-generaal bij het Spaanse leger. In 1930 werd Mola bevorderd tot hoofd van de Spaanse "Nationale Veiligheid". Van toen af kwam hij steeds meer in aanvaring met socialisten en communisten. Nadien werd hij bevelhebber in Marokko. In februari 1936 werd hij terug naar Spanje gehaald na de verkiezingsoverwinning van het Volksfront. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog had hij de leiding over het nationalistische Noordelijke Leger. Hij veroverde in een mum van tijd het noordelijke deel van Spanje in juli 1936, behoudens de kuststrook en het Baskenland. In 1937 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk, zes dagen voor zijn vijftigste verjaardag.