Emolumenten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Emolumenten (Nederland) of extralegale voordelen (Vlaanderen) zijn beloningen voor werk die buiten het normale salaris vallen. Zowel bij een ambtelijke functie als bij een andere werkkring kunnen emolumenten horen. Zij kunnen op regelmatige basis worden verstrekt, maar kunnen ook incidenteel zijn. Niet alleen extra betalingen behoren tot de emolumenten; ze kunnen ook de vorm aannemen van verstrekkingen in natura.

Emolument stamt van het Latijn: emolumentum "voordeel, gewin".

Voorbeelden[bewerken]

Nederland[bewerken]

In Nederland worden emolumenten in het algemeen als loon aangemerkt. Of ze nu in geld of in natura plaatsvinden, ze zijn medebepalend voor de premie sociale verzekering en voor de loonbelasting. De coördinatiewet sociale verzekering (CSV) van 24 december 1953 (in werking getreden op 1 januari 1954) en haar uitvoeringsbesluiten gaven tot 31 december 2005 uitvoerige regelingen. Deze wet is per 1 januari 2006 komen te vervallen; sindsdien geldt de Wet financiering sociale verzekeringen.

België[bewerken]

Ook in België worden de extralegale voordelen als loon aangerekend voor het vaststellen van sociale-zekerheidsbijdragen en de personenbelasting, de zogenaamde voordelen van alle aard.

De diverse cheques (maaltijd-, eco- en sport/cultuurcheques) vormen een uitzondering op deze regel. Zij worden niet belast en worden evenmin als loon aangerekend voor het vaststellen van de sociale-zekerheidsbijdragen. In België zijn deze cheques dan ook een populaire aanvulling geworden op het nettoloon. Op de maaltijdcheque zit wel een bijdrage van de werknemer van 1,09 € ongeacht het bedrag van de maaltijdcheque.