Endometrium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het endometrium of baarmoederslijmvlies is de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder.

Het endometrium reageert sterk op de twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker (proliferatieve fase), onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden, ook wel implantatie genoemd. Gebeurt dit niet, dan valt daarna de progesteronconcentratie terug en dan kan het nu dikke en uitgerijpte endometrium niet meer intact blijven en treedt een menstruatie op. Bij de meeste zoogdieren wordt het baarmoederslijmvlies regelmatig, als er geen zwangerschap optreedt, deels afgestoten waarbij bloedvaatjes kapotgaan en een bloeding (de menstruatie) wordt veroorzaakt. Bij de mens gebeurt dat één maal per menstruatiecyclus van ongeveer 25 tot 35 dagen, maar bij verschillende diersoorten varieert de lengte van deze cyclus van een paar dagen tot een jaar. Echter heeft lang niet ieder zoogdier een menstruatie met bloedverlies bij uitblijven van de bevruchting.

Het baarmoederslijmvlies bestaat uit 2 lagen:

  • basale laag (lamina basalis): deze is altijd aanwezig.
  • functionele laag (lamina functionalis): deze wordt afgestoten bij de menstruatie, en groeit weer aan vanuit de basale laag.

Het endometrium bestaat uit stromale en epitheel cellen die gedurende de menstruatie cyclus in morphologie veranderen. Decidualisatie is de functionele en morfologische verandering van de stromale cellen. Dit process wordt getriggered door een daling van progesteron en is nodig voor een succevolle innesteling van de eicel[1].

Endometriumweefsel zal na een geslaagde innesteling van een bevruchte eicel samen met cellen afkomstig van de vrucht de placenta vormen.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gellersen, Birgit, Jan. J. Brosens (1 december 2014). Cyclic Decidualization of the Human Endometrium in Reproductive Health and Failure. Endocrine reviews Volume 35 (Issue 6) DOI:10.1210/er.2014-1045.