Englefontaine British Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Englefontaine British Cemetery
Overzicht met toegang en naamsteen
Bouwjaar 1918
Locatie Englefontaine, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal begraven 179
Ongeïdentificeerd 9
Type Britse militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

Englefontaine British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Franse gemeente Englefontaine in het Noorderdepartement. De begraafplaats ligt 750 m ten noordoosten van het dorpscentrum en is bereikbaar via een graspad van 125 m. Ze werd ontworpen door William Cowlishaw en heeft een L-vormig grondplan met een oppervlakte van 586 m². Het terrein is omgeven door een natuurstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat in de binnenhoek van de L. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er liggen 179 Britten begraven waarvan 9 niet meer geïdentificeerd konden worden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Englefontaine was gedurende een groot deel van de oorlog in Duitse handen maar werd op 26 oktober 1918 tijdens het geallieerde eindoffensief door de 18th en 33rd Divisions ingenomen. De begraafplaats werd in november 1918 aangelegd door de Burial Officer[1] van de 38th (Welsh) Division. Na de wapenstilstand werden nog 55 Britse slachtoffers overgebracht vanuit Les Tuileries British Cemetery in Englefontaine.

Onderscheiden militairen[bewerken | brontekst bewerken]

  • de sergeanten A. Hurford en Robert Taylor Smith; de korporaals Samuel Edge en Benjamin Burrows en de soldaten J.I. Hopwood, Albert Pryse Evans en Samuel Caldwell werden onderscheiden met de Military Medal (MM).

Zie de categorie Englefontaine British Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.