Eremedaille Belisario Domínguez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Medaille

De Eremedaille Belisario Domínguez van de Senaat van de Republiek (Spaans: Medalla Belisario Domínguez del Senado de la República) is de hoogste onderscheiding in Mexico. De medaille wordt elk jaar uitgereikt aan een Mexicaan die zich heeft ingezet voor het "welzijn van de Natie en de Mensheid".

De medaille werd ingevoerd in 1953 na een voorstel van president Adolfo Ruiz Cortines. De medaille is genoemd naar senator Belisario Domínguez, die in 1913 in een toespraak de dictator Victoriano Huerta veroordeelde en op 7 oktober dat jaar door aanhangers van Huerta vermoord werd. De voorzijde van de gouden medaille draagt het embleem van Mexico, de achterzijde draagt het portret van de vermoorde senator. De medaille wordt jaarlijks op 7 oktober uitgereikt door de Kamer van Senatoren; de eerste medaille werd op 7 oktober 1953 symbolisch uitgereikt aan het borstbeeld van Domínguez in de senaat. "welzijn van de Natie en de Mensheid".

In de eerste jaren werd de medaille meestal uitgereikt aan nog levende grootheden uit de Mexicaanse Revolutie, tegenwoordig gaat de medaille vaak naar journalisten, wetenschappers en schrijvers. Het is gebruikelijk dat elk van de drie grote politieke partijen van Mexico eens per drie jaar de ontvanger selecteert.

Ontvangers van de Eremedaille Belisario Domíguez[bewerken | brontekst bewerken]