Erfgoed Zeeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erfgoed Zeeland-gebouw Het Schuitvlot

Erfgoed Zeeland is het aanspreekpunt en kenniscentrum voor het erfgoed in Zeeland. Erfgoed Zeeland informeert en adviseert over het erfgoed in Zeeland en maakt het beleefbaar voor een breed publiek. Dit alles gebeurt onder het motto 'beschermen, benutten en beleven' van erfgoed. Erfgoed boeit, omdat het over de eigen omgeving en het eigen verleden gaat. De verhalen daarover boeien. Tegelijkertijd bindt erfgoed. Het bindt mensen aan hun omgeving en aan elkaar. Erfgoed schept een band.

Erfgoed Zeeland beschikt over een breed netwerk binnen en buiten de provincie Zeeland. Zij richt zich in haar doen en laten op alle geledingen van de maatschappij. Erfgoed in Zeeland heeft vele belanghebbenden: het Rijk en de Provincie Zeeland, sommige gemeenten, erfgoedorganisaties, amateurs en vrijwilligers, burgers en monumenteigenaren. Erfgoed Zeeland geeft op projectbasis uitvoering aan het provinciaal beleid op het terrein van cultureel erfgoed. Zij is een van de samenwerkingspartners van de Provincie Zeeland bij het realiseren van de provinciale ambities op dit gebied: een zo gevarieerd en zo gespreid mogelijke cultuurparticipatie en versterking van de culturele factor in de samenleving. Erfgoed Zeeland stelt haar werkzaamheden hierbij geheel ten dienste van het duurzaam behoud en de duurzame ontwikkeling van het erfgoed in al zijn verschijningsvormen, materieel zowel als immaterieel. De werkvelden zijn archeologie, cultuurhistorie, monumenten, musea, streektalen, volkscultuur en erfgoededucatie.

Erfgoed Zeeland heette voorheen Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en werd opgericht in 2001. Het kantoor is gehuisvest in gebouw Het Schuitvlot, aan de rand van de historische stadskern van Middelburg.

Externe link[bewerken]