Eric Kolfschoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eric Kolfschoten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 26 februari 1917
Geboorteplaats Gestel en Blaarthem
Overleden 10 december 1995
Overlijdensplaats Rijswijk
Partij KVP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Eric Johan Maria Kolfschoten (Gestel en Blaarthem, 26 februari 1917 - Rijswijk (Zuid-Holland), 10 december 1995) was een Nederlands politicus van de KVP.

Kolfschoten, zoon van de latere burgemeester van Volendam Theodorus Kolfschoten, begon zijn middelbareschoolopleiding aan het Augustinianum in Eindhoven en zette deze voort aan het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam. Hij deed vervolgens de hogerberoepsopleiding voor gemeenteadministrateur.

Na een ambtelijke loopbaan bij de gemeente Edam, waar hij de rang van commies eerste klas behaalde, werd hij in 1948 benoemd tot burgemeester van Eemnes. Zes jaar later werd hij eerste burger van Alkemade. Vanaf midden 1955 was hij daarnaast een jaar waarnemend burgemeester van Voorhout. In 1959 werd hij namens zijn partij gekozen in de Tweede Kamer, welke functie hij gedurende enige tijd met het burgemeesterschap zou verenigen, en die hij - met een korte onderbreking - tot 1971 zou uitoefenen. Van 1965 tot 1980 was hij burgemeester van Leidschendam.

In de Tweede Kamer hield hij zich voornamelijk bezig met binnenlandse zaken, landbouw en bestuurlijke vernieuwing. Hij is bekend van de zogenoemde motie-Kolfschoten, die het de Kamer mogelijk maakt om zelf, zonder tussenkomst van de koning, de kabinetsformatie vorm te geven. In 1971 werd er voor het eerst, maar zonder succes, mee geëxperimenteerd. Het zou tot de formatie van het kabinet-Rutte II (in 2012) duren voordat de Kamer daadwerkelijk het voortouw nam bij een formatie, op de wijze die in de motie-Kolfschoten al was voorzien.

Voorganger:
P.A.L. van Ogtrop
Burgemeester van Eemnes
1948 - 1954
Opvolger:
J.Ch.I. van Niekerk
Voorganger:
J.M.H.L. Hoijnck van Papendrecht
Burgemeester van Alkemade
1954 - 1965
Opvolger:
P.M.F. Smolders
Voorganger:
C.J.N. de Graaff
Burgemeester van Voorhout (wnd)
1955 - 1956
Opvolger:
P.M.F. Smolders
Voorganger:
H.A.C. Banning
Burgemeester van Leidschendamn
1965-1980
Opvolger:
W.F. de Vreeze