Erik Larsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Larsen (derde van links)

Erik Larsen (Minneapolis, 8 december 1962) is een Amerikaans comictekenaar. Hij was in 1992 één van de oprichters van Image Comics, waarbinnen hij uitgeverij Highbrow Entertainment begon. Tussen 2004 en 2008 was Larsen algeheel directeur van Image.

Na werk voor kleine uitgeverijen en aan onder meer Teen Titans en Adventures of Superman voor DC Comics, vestigde Larsen zijn naam in de comicwereld bij Marvel Comics. Daarvoor tekende hij onder meer The Amazing Spider-Man, Spider-Man en Punisher.

Image Comics[bewerken]

Larsen raakte bij DC en Marvel op den duur ontevreden over het feit dat alles wat hij bedacht automatisch eigendom werd van de uitgeverij. Daarom begon hij in 1992 samen met Todd McFarlane, Jim Lee, Jim Valentino, Rob Liefeld en Marc Silvestri de uitgeverij Image Comics, waarbinnen de creatieve ideeën eigendom waren van de bedenker daarvan.

Larsen eigen tak binnen de uitgeverij noemde hij Highbrow Entertainment. Anders dan de overige Image-oprichters toonde hij nooit uitbreidingsplannen. Image was - en is - voor Larsen een schepping gericht op het uitgeven van zijn geesteskind Savage Dragon, een titel die hij tekent en schrijft. Hij bracht met Highbrow wel enkele andere titels uit, zoals Freak Force, Vanguard, The Deadly Duo en Superpatriot, maar de verhalen hierin spelen zich altijd af binnen dezelfde wereld als die van de Savage Dragon en Larsen hield bij allen een stevige creatieve vinger in de pap.