Erve (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Erve
De Erve bij de Pont Neuf van Sainte-Suzanne
Lengte 71,5 km
Hoogte (bron) 215 m
Hoogte (monding) 24 m
Debiet (Auvers-le-Hamon) 2,75 m³/s
Stroomgebied 380 km²
Bron zuidflank Heuvels van Coëvrons bij gehucht La Chevrie
Monding Sarthe bij Sablé-sur-Sarthe
Stroomgebied Loire
Zijrivieren Treulon
Stroomt door Pays de la Loire
Bevaarbaar neen
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Erve is een rivier in de Franse departementen Mayenne en Sarthe regio Pays de la Loire. Zij is een rechtse zijrivier van de Sarthe en behoort bijgevolg tot het bekken van de Loire.

Loop[bewerken | brontekst bewerken]

De Erve is 71,5 km lang. Zij ontspringt op 215 m hoogte op de zuidflank van de Heuvels van de Coëvrons in het Regionaal Natuurpark Normandie-Maine in de gemeente Vimarcé. Zij stroomt vervolgens door Saint-Georges-sur-Erve, Assé-le-Bérenger, Sainte-Suzanne-et-Chammes (waar zij eertijds 18 molens aandreef), Saint-Jean-sur-Erve, Saint-Pierre-sur-Erve, Saulges en Ballée. Zij overschrijdt dan de grens met het departement Sarthe. In Auvers-le-Hamon is de monding van de linkse zijrivier de Treulon, waarna zij op 24 m hoogte in Sablé-sur-Sarthe uitmondt in de Sarthe.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 15 juli 2003 werd haar vallei tussen Saint-Pierre-sur-Erve en Saulges geklasseerd omwille van haar pittoresk, artistiek en wetenschappelijk interessant karakter.
  • In dezelfde omgeving bevinden zich de Grotten van Saulges gevormd door de Erve. Deze vormen een belangrijke prehistorische site.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Erve op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.