Erwin Radjinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erwin Radjinder
Erwin radjinder angadgaur-1436287233.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Erwin Angad-Gaur
Geboren 17 juli 1970
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Erwin Radjinder en Erwin Gaur zijn pseudoniemen van Erwin Angad-Gaur (Den Haag, 17 juli 1970), een Nederlands schrijver, publicist en musicus. Met zijn band Radjinder bracht hij tussen 2001 en 2008 twee albums, diverse singles en een dvd uit. In het voorjaar van 2017 verscheen zijn literair debuut, de novelle Gardi.

Angad-Gaur werd geboren als zoon van een Hindoestaanse vader en een Nederlandse moeder. Zijn jongere zus is schermster Indra Angad-Gaur. Hoewel hij al snel liedjes begint te schrijven en geïnteresseerd raakt in het gebruik van de opnamestudio als instrument komt hij pas in 1996 professioneel in de studio te werken. In dat jaar studeert hij tevens af als Kunst en Cultuurwetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn stage bij de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) had hij een jaar eerder arrangeur/producer Rakendra Smit leren kennen.

Samen met Smit en technicus Philippe Anneveldt (onder meer producer van Roots Syndicate) richtte hij het productieteam Angad-Gaur, Smit & Anneveldt op. Het productieteam hield zich met name bezig met facilitaire producties voor bedrijven als ABN AMRO, Syntens en een aantal kleinere platenmaatschappijen. Tevens produceerden zij enkele op de muzikantenmarkt gerichte educatie-cd's.

Samen met Rakendra Smit verkreeg Angad-Gaur in deze periode ook bekendheid als schrijver/docent van de cursus "cd-productie in eigen beheer" en als maker/samensteller/beoordelaar voor de Ntb Studiosterrengids (een soort Michelingids voor opnamestudio's) en de Ntb Master-cd (een overzicht van de masteringstudio's in Nederland).

Tevens werd hij in 1997 bestuurslid/directielid van de muzikantenvakbond Ntb en in de jaren daarna bestuurslid van diverse rechtenstichtingen, waaronder Sena, Norma, Stichting Leenrecht en Stichting de Thuiskopie. Met enige regelmaat publiceert hij opiniestukken en essays rondom muziek, muziekrechten en cultuurpolitiek in diverse Nederlandse kranten en in het bondsblad de Muziekwereld, waarvan hij vanaf 1998 hoofdredacteur is. In 2009 was hij mede-oprichter van het Platform Makers, het samenwerkingsverband op het gebied van auteurs- en naburig recht van 17 vakbonden en beroepsorganisaties, waaronder de NVJ, FNV Kiem, ACT, BNO, VSenV en de Ntb. In 2010 werd hij bij de formalisering van het Platform Makers in een stichting benoemd tot voorzitter. Sinds de fusie tussen Ntb en Kunstenbond in 2018 is hij senior adviseur van de vakgroep muziek/Ntb en directeur van de VCTN (de Vereniging Componisten en Tekstdichters Ntb).

Als muzikant ontwikkelt hij zich ondertussen steeds meer in de richting van zijn eigen werk om na 2001 samen met Smit uit het productieteam met Anneveldt te stappen. Waar hij in 2001 nog als producer/componist achter zanger Bart Brandjes plaatsneemt (met een deelname aan het Nationaal Songfestival van dat jaar), publiceert hij eind 2002 zijn eerste soloalbum "Just another millionaire". Al snel wordt Radjinder echter van soloproject omgevormd tot een popband, al blijft Erwin Radjinder, als zanger, componist en tekstschrijver van al het materiaal, de centrale figuur binnen de band. Na het album "The World" (2007), waarvan de laatste single uitkomt in 2008, neemt de band een (korte) pauze.

Angad-Gaur richt zich in deze periode met name op zijn bestuurlijke werk en op het schrijven. Met regelmaat publiceert hij columns op opiniewebsites Joop.nl en TPO. Voorjaar 2017 verscheen onder het (half)pseudoniem Erwin Gaur de novelle Gardi.

Externe links[bewerken]