Escape (The Piña Colada Song)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Escape (The Piña Colada Song)
Single van:
Rupert Holmes
Van het album:
Partners In Crime
B-kant(en) Drop It
Uitgebracht 1979
Genre Poprock, Softrock
Duur 3:50
Label Infinity Records
Schrijver(s) Rupert Holmes
Producent(en) Jim Boyer, Rupert Holmes
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Singletijdbalk van Rupert Holmes
1978
Let's Get Crazy Tonight
  1979
Escape (The Piña Colada Song)
  1980
Him
Volgorde op Partners In Crime
  1
Escape (The Piña Colada Song)
  2
Partners in Crime
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Escape (The Piña Colada Song)" is een single van de Britse singer-songwriter Rupert Holmes. Het nummer werd uitgebracht als de eerste track op het album Partners In Crime uit 1979.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Escape (The Piña Colada Song) is geschreven door Rupert Holmes en geproduceerd door Jim Boyer en Rupert Holmes. Het nummer is uitgebracht als enkel Escape, maar is meer bekend onder de naam The Piña Colada Song. De cocktail piña colada zou eerst niet eens in de tekst voorkomen, aangezien de regel "If you like Piña Coladas" eerst de tekst "If you like Humphrey Bogart" heette.[7] Rupert Holmes besloot deze tekst te vervangen omdat hij ten eerste al vaker referenties naar Humphrey Bogart had gemaakt in eerdere nummers en iets anders wilde en ten tweede omdat hij vond dat een cocktail paste bij de vrijheid die de tekst uitstraalt. Een piña colada was de eerste cocktail waar Holmes aan dacht. Het nummer gaat over een man die via krantadvertenties op date gaat, terwijl hij zelf een vrouw heeft. Hij wil ontsnappen van zijn relatie. Als hij uiteindelijk op de date gaat, blijkt degene die de advertentie had geplaatst zijn eigen vrouw te zijn. Het lied was een groot internationaal succes en bereikte zelfs de eerste plaats in de Verenigde Staten.[1]

Het nummer is later vaak gebruikt in films, waaronder Shrek, The Sweetest Thing en Guardians of the Galaxy en in series, zoals Six Feet Under en The Simpsons.

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Escape (The Piña Colada Song) --18531558-------------------- -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.