Ester Mägi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ester Mägi
Componist
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Ester Mägi
Geboren 10 januari 1922, Tallinn
Land Vlag van Estland Estland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ester Mägi (Tallinn, 10 januari 1922) is een Estisch componiste. Zij is weinig bekend in het westen en staat daar dan in de schaduw van zowel Arvo Pärt als Erkki-Sven Tüür. Onlangs zijn twee cd's verschenen, volledig gewijd aan haar werken.

Zij studeerde eerst piano, maar in 1946 ruilde zij die studie om voor een studie compositie aan het StaatsConservatorium van Tallinn; zij studeerde bij Mart Saar (1882-1963), de stichter van de Nationale School voor Estische muziek. Mart Saar had in zijn leven een aardige verzameling Estische volksliedjes opgebouwd. Mägi volgde daarin Saar en trok Estland in om de verzameling aan te vullen. Zij werd daarin waarschijnlijk gesponsoord door de Sovjet-autoriteiten, die hielden weliswaar het land in een ijzeren greep, maar stimuleerden de bevolking kennis te maken/houden van hun culturele achtergrond, voor zover dat hun eigen belangen niet schaadde. In 1951, toen ze haar studie had afgerond, vertrok zij naar Moskou om verder les te krijgen, in dit geval aan het conservatorium van Moskou en wel bij Vissarion Sjebalin, zelf leerling van Dmitri Sjostakovitsj. Medestudent was Veljo Tormis. Ook Sjebalin en Tormis werden aangetrokken door volksmuziek. Er moet wel in ogenschouw genomen worden dat het de tijd was van onderdrukking van formalistische muziek, zodat moderne muziek “not done” was. Zij studeerde in 1954 af met de cantate Kalevioja teekond Suome (Kalevipoegs reis naar Finland). Het werk kreeg zijn première pas toen de spanningen in Estland iets afnamen na het overlijden van Stalin in 1961; dirigent was de toen jonge Neeme Järvi. De composities, met name die voor koor, van Mägi hadden echter een te grote complexiteit om destijds goedgekeurd te kunnen worden door de overheidsinstanties van Cultuur en/of Muziek. Eenmaal terug in Tallinn begon zij les te geven aan het conservatorium waar zij zelf gestudeerd had (tot 1984).

Ondanks het feit dat zij geen professioneel componiste was, heeft zij toch een lijst met composities in allerlei genres opgeleverd; sommige daarvan kregen zoveel goedkeuring, dat ze een aantal prijzen in ontvangst mocht nemen. In 1999 ontving ze het eredoctoraat van de Estische Academie voor Muziek.

Aangezien ze gedurende haar opleiding diep ondergedompeld is in de volksmuziek, is haar muziek grotendeels daardoor beïnvloed.

Oeuvre[bewerken]

  • Pianoconcert (1953)
  • Symfonie (1968)
  • Variaties voor piano, klarinet en kamerorkest (1972)
  • Bukoolika (1983)
  • Vespers (1990; revisie 1999)

Externe links[bewerken]