Ethiopische grootoorvleermuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ethiopische grootoorvleermuis
IUCN-status: Onzeker[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie:Vespertilionidae (Gladneusvleermuizen)
Geslacht:Plecotus (Grootoorvleermuizen)
Soort
Plecotus balensis
Kruskop & Lavrenchenko, 2000
Ethiopische grootoorvleermuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Ethiopische grootoorvleermuis (Plecotus balensis) is een vleermuis uit het geslacht grootoorvleermuizen (Plecotus) die voorkomt in Ethiopië. De typelocatie is het Harenna-bos in het de Bale-bergen in het zuiden van Ethiopië (de zuidelijkste plaats waar Plecotus voorkomt). Tegenwoordig is hij met zekerheid bekend van drie locaties in Ethiopië, allemaal boven 2000 m hoogte, en hij komt waarschijnlijk ook in Eritrea voor. De Ethiopische grootoorvleermuis is het nauwste verwant aan de Noordoost-Afrikaanse grootoorvleermuis (P. christii), maar verschilt daar morfologisch van. Kruskop & Lavrenchenko (2000), de oorspronkelijke beschrijvers, dachten dat hij nauwer verwant was aan de bruine grootoorvleermuis (Plecotus auritus).

Hij verschilt van de grijze grootoorvleermuis (P. austriacus) door zijn bruinachtige kleur en kleinere grootte. Hij verschilt van de bruine grootoorvleermuis (P. auritus) doordat hij iets kleiner is en er geen geel in de vacht zit.

Literatuur[bewerken]

  • Kruskop, S.V. & Lavrenchenko, L.A. A new species of long-eared bat (Plecotus; Vespertilionidae, Mammalia) from Ethiopia. Myotis 38:5-17, December 2000.