Eugène Lücker
Eugène Joseph Frans Lücker (Roermond, 9 juli 1876 – Nijmegen, 30 mei 1943), was een Nederlands kunstschilder en etser. Hij maakte echter vooral pastels en aquarellen. Ook maakte Lücker grafiek in aquatint.
Beknopte biografie
Zijn vader Peter Joseph en grootvader Joseph Lücker werkten in Roermond als decoratieschilder aan het atelier van de architect Pierre Cuypers. Het was aldaar dat hij zijn eerste ervaring opdeed. Zijn ouders stuurden hem naar Rolduc om onderwijzer te worden. Tussen 1895 en 1899 volgde Lücker in de avond lessen aan de Gemeentelijke tekenschool te Roermond. Nadat hij zich in Nijmegen had gevestigd werd hij al snel een centraal figuur in het culturele leven. Zo onderhield hij onder meer contacten met de stadsarchitect Jan Jacob Weve, de gebroeders Henri en Oscar Leeuw, filmmaker Joris Ivens en kunstschilder Jan Toorop, die ook in Nijmegen woonde. Tussen 1903 en 1937 was Lücker als tekenleraar verbonden aan het Nijmeegse Canisius College.
In 1904 trouwde hij met Anna Maria Kerkchoffs (1878-1953). Het echtpaar kreeg 5 kinderen.
Lücker werkt veel buiten, en maakt na de Eerste Wereldoorlog een aantal buitenlandse reizen.
In 1922 ontwierp hij vlak bij zijn school zijn eigen huis. De 130 jaar oude tamme kastanje bij zijn atelier wist hij samen met Jonkheer Van der Goes van Naters te redden van de kap. De grond waarop de boom stond werd gekocht door de "Nijmeegsche Vereeniging voor Natuurschoon", onder andere met het geld dat werd verzameld door verloting van een prent van deze boom door Lücker. In 1996 was de boom niet meer te redden en werd de Vereeniging opgeheven, na verkoop van de grond voor 1 gulden aan de gemeente Nijmegen. Op de plek werd een nieuwe tamme kastanje geplant. Deze bomen werden al in de Romeinse tijd hier aangeplant. Beeldend kunstenaar Diane Dyckhoff ontwierp een kunstwerp om de jonge boom.
Het aan de Ubbergseveldweg gelegen huis "Veldhof" kreeg in 1993 een gedenksteen ter nagedachtenis aan hem.
Werk
Eerst overheersen de donkere kleuren in het werk van Lücker, later gaat hij een lichter, luministisch palet gebruiken, zonder gebruik van aardkleuren. Het werk is impressionistisch van aard. In enkele werken gebruikt Lücker het arbeidsintensieve pointillisme.
-
Gezicht op Nijmegen vanaf Lent
-
Stadhuis Middelburg
-
Hooimijt
Wetenswaardigheden
- In 1992 werd er een straat naar hem vernoemd. De Eugène Lückerstraat is gelegen in de wijk Hunnerberg.
- In 2007 werd er in Museum Het Valkhof een tentoonstelling van het werk van Lücker ingericht, onder de titel "De bomen van Lücker".