Europees Comité voor gegevensbescherming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Niet te verwarren met Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS).
Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB)
Geschiedenis
Opgericht 27 april 2016
Oprichter Europese Unie
Structuur
Voorzitter Andrea Jelinek
Werkgebied Europese Unie
Hoofdkantoor Brussel, België
Doel Coördinatie van en overleg tussen de nationale Gegevensbeschermingsautoriteiten binnen de EU
Aantal leden alle lidstaten + EDPS
Media
Website http://edpb.europa.eu
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Europees Comité voor gegevensbescherming (Engels: European Data Protection Board, EDPB) is een instelling van de Europese Unie, opgericht door de Algemene verordening gegevensbescherming[1] (AVG). Het Comité moet de nationale Gegevensbeschermingsautoriteiten (GBA’s) in de lidstaten van de Europese Unie coördineren, en er meer bepaald op toezien dat de AVG in de hele Europese Unie op een consistente manier wordt toegepast. De EDPB verstrekt daartoe richtlijnen voor de samenwerking tussen de GBA’s, en zal bindende uitspraken kunnen doen in geval van bevoegdheidsgeschillen tussen nationale GBA’s.[2][3]

Het EDPB is de opvolger van de vroegere “Werkgroep artikel 29” (WP29).

Samenstelling[bewerken]

De EDPB bestaat uit:

De Voorzitter van de EDPB wordt verkozen . De eerste voorzitter is het hoofd van de Oostenrijkse Gegevensbeschermingsautoriteit, Andrea Jelinek.[5] Zij volgt de Française Isabelle Falque-Pierrotin op, die sedert 2014 voorzitter was van de "Werkgroep Artikel 29".[6]

Het secretariaat van de EDPB wordt verzorgd door de Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming. Hiervoor hebben beide organen een Memorandum van overeenstemming goedgekeurd.

EDPB versus EDPS[bewerken]

Ondanks de erg gelijkende benaming (vooral in het Engels) gaat het om twee erg verschillende instellingen. De Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) is vooral belast met toezicht op de gegevensbescherming binnen de Europese instellingen, terwijl het Europees Comité voor gegevensbescherming de nationale Gegevensbeschermingsautoriteiten coördineert.

Wel is het zo dat de Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming zetelt in het Comité (EDPB), en tevens het secretariaat van de EDPB verzorgt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]