Naar inhoud springen

Europese bidsprinkhaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Europese bidsprinkhaan
Europese bidsprinkhaan
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Mantodea (Bidsprinkhanen)
Familie:Mantidae
Onderfamilie:Mantinae
Geslacht:Mantis
Soort
Mantis religiosa
(Linnaeus, 1758)
Europese bidsprinkhaan met een gevangen prooidier
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Europese bidsprinkhaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa) is een insect uit de orde bidsprinkhanen en behoort tot de familie Mantidae.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het vrouwtje van de Europese bidsprinkhaan kan een lichaamslengte bereiken van 7,5 centimeter. Het mannetje is kleiner en heeft antennes die een derde van de lichaamslengte lang zijn. Het vrouwtje heeft relatief korte antennes. Beide geslachten hebben vleugels. Het mannetje vliegt soms als hij op zoek is naar een vrouwtje, verder vliegt de Europese bidsprinkhaan zelden.

De kleur van de Europese bidsprinkhaan is helgroen tot donkerbruin. De vanghaken aan het uiteinde van de voorste ledematen zijn meestal rood gekleurd.

In rust worden de voorpoten tegen elkaar gevouwen. Dit verklaart de Nederlandse naam bidsprinkhaan en ook de wetenschappelijke naam Mantis religiosa. Ook in veel andere talen heeft het insect een dergelijke naam.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in Europa, veelvuldig in het zuiden en de laatste jaren ook enkele waarnemingen in Nederland.[1] In het zuiden van België is deze soort op enkele plaatsen aangetroffen maar zeer zeldzaam. In het zuiden van Europa, met name rond het Middellandse Zeegebied, is het een algemene soort.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Zwanger vrouwtje

De voortplanting kan enkele uren duren. Vaak wordt het mannetje na de paring opgegeten. Dit is een vorm van broedzorg. Wanneer de eieren ontwikkelen, zwelt het achterlijf van het vrouwtje op en heeft zij extra voedingsstoffen nodig.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

De Europese bidsprinkhaan jaagt in struiken en andere laag groeiende vegetatie op insecten en andere geleedpotigen die kleiner zijn dan hijzelf. Dit zijn met name vliegen, maar ook hommels, bijen en spinnen worden gegeten.