Europese bidsprinkhaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europese bidsprinkhaan
Europese bidsprinkhaan
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Mantodea (Bidsprinkhanen)
Familie: Mantidae
Onderfamilie: Mantinae
Geslacht: Mantis
Soort
Mantis religiosa
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Europese bidsprinkhaan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Europese bidsprinkhaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa) is een insect uit de orde bidsprinkhanen en behoort tot de familie Mantidae.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De totale lichaamslengte is ongeveer 7,5 centimeter maar alleen vrouwtjes bereiken deze lengte, mannetjes blijven kleiner. Het geslachtsonderscheid is eenvoudig; mannetjes hebben antennes die een derde van de lichaamslengte lang zijn, die van vrouwtjes zijn zeer kort. De kleur van deze soort is grasgroen tot donkerbruin, de uiteinden van de grote vangarmen zijn meestal rood gekleurd. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben vleugels, echter alleen mannetjes vliegen weleens op zoek naar een vrouwtje.

Voortplanting[bewerken]

Bij de voortplanting, die uren kan duren, moet het mannetje oppassen om niet opgegeten te worden. Dit bekende verschijnsel bij bidsprinkhanen staat bekend als wreed maar is eerder een vorm van broedzorg. Het vrouwtje zwelt enorm op als de eieren zich ontwikkelen en heeft vele voedingsstoffen nodig. Een flink mannetje is dan ook een welkome aanvulling en bovendien zit de taak van het mannetje na de paring erop en sterft hij meestal korte tijd later.

Voorkomen en voedsel[bewerken]

Deze soort komt voor in Europa, zij het in het zuiden en niet in Nederland, maar vooral rond het Middellandse Zeegebied. In het zuiden van België is deze soort op enkele plaatsen aangetroffen maar zeer zeldzaam. In het zuiden van Europa is het een algemene soort die op bloemen en struiken loert op insecten en andere geleedpotigen. Alles wat beweegt en kleiner is komt in aanmerking; vooral vliegjes maar ook hommels, bijen en zelfs spinnen worden opgegeten.

Afbeeldingen[bewerken]