Europese dienst voor extern optreden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de Europese dienst voor extern optreden

De Europese dienst voor extern optreden (EEAS) is een nieuw orgaan van de Europese Unie, ingesteld door het Verdrag van Lissabon. De letterlijke tekst luidt:

Aanhalingsteken openen Bij de vervulling van zijn ambt wordt de hoge vertegenwoordiger bijgestaan door een Europese dienst voor extern optreden. Deze dienst werkt samen met de diplomatieke diensten van de lidstaten en is samengesteld uit ambtenaren uit de bevoegde diensten van het secretariaat-generaal van de Raad, van de Commissie en uit door de nationale diplomatieke diensten gedetacheerde personeelsleden. De inrichting en de werking van de Europese dienst voor extern optreden worden vastgesteld bij een besluit van de Raad. De Raad besluit op voorstel van de hoge vertegenwoordiger, na raadpleging van het Europees Parlement en na de instemming van de Commissie.
— Verdrag betreffende de Europese Unie, Artikel 27, onderdeel 3
Aanhalingsteken sluiten

De dienst zal op den duur ongeveer vierduizend ambtenaren tellen. Er is nog onenigheid over de precieze samenstelling van de dienst.[1] De dienst moet de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid ondersteunen.

Externe link[bewerken]