Eustaas III van Boulogne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eustaas III
1057 - 1125
Eustaas (hier met blond haar afgebeeld) samen met zijn broers Godfried en Boudewijn op audiëntie bij Alexius I Komnenos.
Eustaas (hier met blond haar afgebeeld) samen met zijn broers Godfried en Boudewijn op audiëntie bij Alexius I Komnenos.
Graaf van Boulogne
Periode 1088 - 1125
Voorganger Eustaas II
Opvolger Mathilde I en Stefanus
Vader Eustaas II van Boulogne
Moeder Ida van Verdun

Eustaas III van Boulogne (ca. 1058 - Rumilly (Pas-de-Calais), na 1125) was graaf van Boulogne en door erfenis een van de rijkste edelen van Noord-Frankrijk en Engeland.

Eustaas volgde in 1087 zijn vader op als graaf van Boulogne en erfde van hem ook grote bezittingen in Engeland, die zijn vader had verworven als dank voor zijn bijdragen aan de Normandische verovering van Engeland. Eustaas liet zelfs eigen munten slaan in York (Engeland). Verhalen dat hij zelf zou hebben deelgenomen aan de slag bij Hastings zijn vrijwel zeker onwaar, omdat Esutaas toen nog een kind was.

Hij ging met zijn broers Godfried van Bouillon en Boudewijn van Boulogne mee op de Eerste Kruistocht in 1097. Nadat het Heilige Land veroverd was, keerde Eustachius als enige terug naar huis. Godfried werd koning van Jeruzalem en werd opgevolgd door Boudewijn. Toen Boudewijn in 1118 overleed, trok Eustatius na enige tijd geaarzeld te hebben naar het Heilige Land. Halverwege (in Apulia), hoorde hij dat Boudewijn van Bourcq (een ander familielid) inmiddels tot koning was gekroond. Eustaas keerde toen terug naar Boulogne. In 1125 deed hij afstand van zijn functies en werd monnik.

Hij wordt beschreven in het gedicht Chanson du chevalier au cygne, en in de Opera Lohengrin zijn ook gegevens over het leven van Eustaas in het stuk verwerkt.

Eustaas was een zoon van Eustaas II van Boulogne en Ida van Verdun. Hij huwde in 1102 met Maria van Schotland, de dochter van koning Malcolm III van Schotland. Zij was samen met haar zuster opgevoed in de abdij van Romsey. Hun huwelijk werd gearrangeerd door Hendrik I van Engeland die hiermee zijn positie tegen zijn broer Robert Curthose versterkte. Eustaas en Maria hadden een dochter: Mathilde van Boulogne, die huwde met koning Stefanus van Engeland.

Eustaas had vermoedelijk drie buitenechtelijke zoons:

  • Rudolf, getuige bij een schenking van zijn vader aan St Paul's Cathedral (Londen)
  • Eustaas, getuige bij dezelfde schenking van zijn vader aan St Paul's, vader van Eustaas, grootgrondbezitter in Essex en Hertfordshire
  • mogelijk Godfried, gesneuveld in 1113 in de slag bij Al-Sannabra (bij een brug over de Jordaan, juist ten zuiden van het Meer van Tiberias) waar de kruisvaarders door een invallend leger van Turken en Saracenen werden verslagen.

Voorouders[bewerken]

De voorouders van Eustaas III van Boulogne
Eustaas III van Boulogne
Vader:
Eustaas II van Boulogne
Grootvader:
Eustaas I van Boulogne
Overgrootvader:
Boudewijn II van Boulogne
Overgrootmoeder:
Adelina van Holland
Grootmoeder:
Mathilde van Leuven
Overgrootvader:
Lambert I van Leuven
Overgrootmoeder:
Gerberga van Neder-Lotharingen
Moeder:
Ida van Verdun
Grootvader:
Godfried II van Lotharingen
Overgrootvader:
Gozelo i van Verdun
Overgrootmoeder:
Gerberia ?
Grootmoeder:
Doda
Overgrootvader:
?
Overgrootmoeder:
?

Referenties[bewerken]