Eustache Delafosse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eustache Delafosse was een koopman uit Doornik. Hij reisde van 1479 tot 1481 langs de West-Afrikaanse kust en schreef er een reisverslag over.

Delafosse vertrok in september 1479 vanuit Brugge naar Sevilla om er twee karvelen te vinden voor een reis naar West-Afrika. De Portugezen verdedigden hun handelsmonopolie met West-Afrika en de reis die hij wilde ondernemen was door hen verboden.

Na een groot lek, tijdverlies door een zware storm en net niet door de Portugezen te zijn aangevallen, bereikte Delafosse - via de Canarische eilanden en Kaapverdië - de peperkust. Delafosse kocht er vrouwen en kinderen die hij aan de goudkust weer verkocht. Aan de goudkust dreef hij handel tot vier Portugese schepen hem verrasten en gevangen namen. Onder de Portugese kapiteins die hem gevangen namen bevonden zich Diogo Cão en vermoedelijk ook Fernão do Pó. Cão ontdekte later als eerste Europeaan de Congostroom.

Delafosse werd terug naar Portugal gebracht en er ter dood veroordeeld. Hij wist echter te ontsnappen en naar Brugge terug te keren. Delafosse schreef een reisverslag over zijn wedervaren.[1] Het reisverslag is een van de belangrijkste informatiebronnen over de vroege Portugese aanwezigheid in West-Afrika.

Manuscript[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]