Expositie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Expositie kan verwijzen naar:

  • Tentoonstelling
  • Uitstelling van het Heilig Sacrament in het katholicisme
  • In de klassieke muziek kan deze term twee betekenissen hebben:
    1. In de sonatevorm duidt de term de eerste belangrijke sectie aan, die op zijn minst één modulatie incorporeert naar de dominante of secundaire sleutel en het belangrijkste thematische materiaal presenteert. Na de expositie volgen de doorwerking en de reprise. Sommige modellen plaatsen hier nog twee fases tussen: transitie en retransitie.
    2. In een fuga duidt de term op het onderwerp dat door verschillende stemmen wordt gevarieerd, in het bijzonder de eerste variatie waarmee de fuga begint
  • Stand ten opzichte van de zon (windrichting) van een stuk grond, bijvoorbeeld wijngaard of een vegetatieopname
  • Expositie (narratologie), een term uit de narratologie en retorica die duidt op het beschrijven van de achtergrond van een verhaal of betoog, waarbij de plot, de aard, de setting en het onderwerp van het verhaal (of de film) worden geschetst. In scenariotermen ook 'backstory' genoemd.


Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Expositie of met Expositie in de titel.
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Expositie inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Expositie en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.