F1 Academy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
F1 Academy
Categorie Eenzitters
Actieve jaren 2023-heden
Regio Mondiaal
Discipline formuleracing
Aantal coureurs 15
Motorfabrikanten Autotecnica
Bandenfabrikanten Pirelli
Kampioen Vlag van Spanje Marta García
Team Vlag van Italië Prema Racing
Auto Tatuus
Organisatie Formule 1
Huidig seizoen F1 Academy 2024
Portaal  Portaalicoon   Autosport

De F1 Academy is een autosportkampioenschap in het formuleracing waar enkel vrouwen aan mee mogen doen. Het kampioenschap is opgericht door de organisatie van de Formule 1.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2022 kondigde de organisatie van de Formule 1 de nieuwe F1 Academy aan. De klasse is opgericht zodat jonge vrouwelijke coureurs zichzelf kunnen ontwikkelen en zich voor te bereiden op deelname aan hogere raceklasses. Het is bedoeld om de overstap van het karting naar het formuleracing voor hen te vereenvoudigen. Deze aankondiging kwam een maand nadat de W Series, een andere raceklasse voor vrouwen, de resterende races van het seizoen moest schrappen vanwege geldproblemen.

Er nemen vijf teams deel aan de klasse, die ook in de Formule 2 en Formule 3 rijden, en elk team zet drie coureurs in.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

Het kampioenschap bestaat uit zeven raceweekenden met elk drie races, zodat er in totaal 21 races worden gehouden. Ook worden er vijftien extra testdagen gehouden. Een van de zeven raceweekenden wordt in het voorprogramma van de Formule 1 gehouden. Vanaf het seizoen in 2024 worden alle raceweekenden in het voorprogamma van de Formule 1 gereden.[1]

Specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

De F1 Academy rijdt met de Tatuus F4-T421, het chassis dat sinds 2022 wereldwijd in een groot aantal Formule 4-kampioenschappen wordt gebruikt. De motor wordt geleverd door Autotecnica en levert 165 pk. De banden worden geleverd door Pirelli, dat ook de bandenleverancier van de Formule 1 is. Vanuit de organisatie van de Formule 1 krijgt iedere auto een budget van €150.000 en de coureurs brengen zelf de rest van de kosten mee.

Kampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Kampioen Tweede Derde
2023 Vlag van Spanje Marta García Vlag van Zwitserland Léna Bühler Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Hamda Al Qubaisi

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]