FEMSA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fomento Económico Mexicano, S.A. de C.V.
Oprichting 1936
Sleutelfiguren Eugenio Garza Lagüera (voorzitter), José Antonio Fernández Carbajal (CEO)
Hoofdkantoor Monterrey, Nuevo León, Mexico
Werknemers 177.470 (2011)
Producten frisdranken, vruchtendranken en gemakswinkels
Website Femsa
Portaal  Portaalicoon   Economie
Logo
Cerveza bohemia obscura.jpg

Fomento Económico Mexicano, dikwijls afgekort tot FEMSA, is een Mexicaans bedrijf dat zich vooral richt op de drankenindustrie.

Geschiedenis[bewerken]

FEMSA ontstond in 1936 als samenwerkingsverband tussen Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma en Vidriera Monterrey, destijds onder de naam Valores Industriales S.A. (VISA). Na een herstructurering wegens de economische crisis van de jaren 80 nam het bedrijf in 1988 zijn huidige naam aan. Het bedrijf staat zowel aan de New York Stock Exchange als aan de Bolsa Mexicana de Valores genoteerd.

Overname Heineken[bewerken]

Op 11 januari 2010 werd bekend dat FEMSA Cerveza wordt overgenomen door Heineken, waardoor Heineken een stevigere marktpositie op de Mexicaanse en Braziliaanse biermarkt krijgt.[1] In ruil hiervoor krijgt FEMSA een economisch belang van 20% in Heineken, hiervoor worden nieuwe aandelen aan de Mexicanen uitgegeven. Heineken betaalt € 3,8 miljard, boven op de € 1,5 miljard aan schulden en pensioenen, die ook worden overgenomen.[1] De bierafdeling van FEMSA stond al geruime tijd in de verkoop.[2] Aanvankelijk werd in SABMiller een overnamekandidaat gezien,[3] maar uiteindelijk werd voor de Nederlandse brouwer gekozen, die al een samenwerkingsverband had met FEMSA.

Divisies[bewerken]

FEMSA heeft drie belangrijke activiteiten:

  • Coca-Cola FEMSA: De Mexicaanse tak van The Coca-Cola Company, voor 49% in handen van FEMSA. Is de op een na grootste bottelaar van Coca-Cola en voorziet veel Latijns-Amerikaanse markten met deze frisdrank. Na de verkoop van de bieractiviteiten aan Heineken is dit de belangrijkste activiteit van het bedrijf; in 2011 vertegenwoordigde dit circa 60% van de omzet en ongeveer 75% van het bedrijfsresultaat van FEMSA.
  • FEMSA Comercio: Winkelketens, waaronder Oxxo. In 2011 telde het bedrijf bijna 10.000 vestigingen.
  • een aandelenbelang van 20% in Heineken.

Trivia[bewerken]

Bekende personen die in het verleden bestuursfuncties in FEMSA hebben vervuld zijn Eugenio Garza Sada en Vicente Fox.

Externe link[bewerken]