FON

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Een wifihotspot van FON.
La Fonera

FON is een Spaans bedrijf, opgericht door Martin Varsavsky. Fon begon in 2005 met het opzetten van een wereldwijd Wi-Fi-netwerk via apparaten die "foneras" werden genoemd. Leden, die het bedrijf "Foneros" noemde, stemden ermee in om een deel van hun bandbreedte te delen als een Wi-Fi-signaal, zodat ze verbinding konden maken met de hotspots van andere leden.

Later verlegde het zijn focus naar het werken met mobiele operatoren en telecommunicatie-aanbieders. Het levert toegang en technologie aan carriers en dienstverleners. In 2016 bereikte het netwerk de mijlpaal van 20.000.000 WiFi-hotspots[1].


Samen delen internetaansluiting[bewerken | brontekst bewerken]

De gebruikers stellen hun bestaande (breedbandige) internetaansluiting gratis of tegen betaling ter beschikking aan andere dichtbijwonende of langskomende gebruikers van het FON-netwerk. Om hacken te voorkomen wordt de router (La Fonera) aangeboden die de internetaansluiting draadloos maakt en splitst in een privégedeelte en één opengesteld gedeelte voor openbaar gebruik via het FON-netwerk door daartoe twee SSID-namen te verstrekken.
Het privégedeelte wordt dan gecodeerd (beveiligd) en voor het 'openbare' FON-gedeelte van de aansluiting moet apart ingelogd worden. Er kan zelf aangegeven worden hoe groot het gedeelte van de bandbreedte is dat door derden gebruikt kan worden.

Gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Het 'leidmotief' is: "eigen internetverbinding openzetten in ruil voor toegang tot draadloze verbinding van andere leden". De leden ofwel gebruikers (=FONero's) worden ingedeeld in categorieën:

  • een Bill is iemand die deelt in de opbrengst van de FON-spot wanneer niet-leden hier gebruik van maken (naar Bill Gates, grote man van Microsoft)
  • een Linus is iemand die zijn breedband internet deelt, zonder daar geld voor te krijgen, maar hij kan zelf wel overal ter wereld gratis op het internet via een FON-spot (naar Linus Torvalds, ontwikkelaar van het open source besturingssysteem Linux)
  • een Alien is een (vreemde) gebruiker die zelf geen FONera heeft draaien, die dus ook moet betalen voor internettoegang

Alle leden met een actieve FON-spot kunnen overal ter wereld gratis gebruikmaken van de FON-spots van andere leden.

Om Linus of Bill te worden, heb je een FON-router nodig.

De router kan ook gebruikt worden voor een eigen privé draadloos netwerk, dus het is in feite een voordelige wifirouter. Een router met korting ("invite") aanschaffen kan alleen als je wordt uitgenodigd door een andere FONero (= iemand met een in werking zijnde FON-router).

Toegangsmogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een Linus mag gratis gebruikmaken van het FON-netwerk. Voor anderen zijn dagpassen verkrijgbaar à 5 euro (voor 24 uur toegang); betaling vindt plaats via creditcard of PayPal), of de online tijd wordt per sms afgerekend.
Een Bill ontvangt ongeveer 40% van wat een Alien besteedt.
Per week kan er 10 minuten gratis op het FON-netwerk gesurft worden.

Campagnes[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Karel Kleijn van het Zweedse bedrijf Result Strategy was tussen februari 2006 en mei 2008 betrokken bij de introductie in Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Zweden van het FON-netwerk. Campagnepartners zijn of zijn geweest: Debitel, tijdschrift Sprout en zakennetwerk Xing.

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2005 is een en ander in gang gezet. FON is officieel gestart in februari 2006. Het FON-netwerk kende in februari 2007 250.000 geregistreerde leden met 100.000 hotspots wereldwijd, waarvan 15.000 in de Verenigde Staten, 11.000 in Spanje en 8.000 in Duitsland en 4.700 leden met 1.700 hotspots in Nederland en 1 in België.
Via de eigen FON-webpagina's (zie onder bij externe links) en de koppeling met Google Maps kan worden gezocht waar actieve aansluitingen zich bevinden. In Europa zijn nu het Verenigd Koninkrijk en België dominant als het gaat om het aantal aansluitingen, met name door de samenwerking met providers.

Sinds 2011 installeert Belgacom nieuwe versies van de VDSL B-Box modem die standaard zijn uitgerust met FON-software. Klanten van Belgacom krijgen standaard een FON-account waarmee ze in binnen- en buitenland gebruik kunnen maken van de FON-hotspots. Hierdoor stijgt in België het aantal hotspots, maar ook het aantal gebruikers in snel tempo. Medio 2014 beschikt Belgacom over 1.000.000 Wi-Fi Fonspots.

In januari 2013 kondigde KPN een exclusieve overeenkomst aan voor Nederland. In juli 2014 begon KPN met de uitrol van een landelijk netwerk van FON-hotspots via de modems van haar klanten. Deze samenwerking werd beëindigd op 1 augustus 2020. KPN maakt vanaf die datum alleen nog gebruik van zijn eigen "hotspots".[2]

Ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

FONera[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds september 2006 is er een eigen ontwikkelde draadloze internetrouter beschikbaar: La Fonera; voorheen werd gebruikgemaakt van een aangepaste Linksysrouter (WRT54GL). Vanaf november 2007 kwam er de FONera + bij, die een doorvoermogelijkheid heeft voor een UTP-kabel.

FONera 2.0[bewerken | brontekst bewerken]

FONera 2.0 is een eigen draadloze internetrouter met ingebouwde USB-poort waardoor up-/downloadmogelijkheden ontstaan via bijvoorbeeld GSpace van Google, BitTorrent of foto's via Flickr of video's via YouTube. Verdere applicaties bieden mogelijkheden voor een webcamaansluiting en voor webradio-ontvangst en het delen van bestanden en printers.

Fontenna[bewerken | brontekst bewerken]

Om het bereik van een Fonera te vergroten en daarmee de ontvangstdiameter van een FON-hotspot te vergroten werd in mei 2007 de sectorale antenne "La Fontenna" geïntroduceerd.[3]

Draadloze internettelefonie[bewerken | brontekst bewerken]

Nu is het met een draagbare internettelefoon al mogelijk om via bijvoorbeeld het Skypeprotocol (of dat van een andere VoIP-aanbieder) en binnen het bereik van draadloze internettoegang via FON gratis naar andere Skypegebruikers of (goedkoper) naar gebruikers van andere VoIP-aanbieder of naar gewone telefoonnummers te bellen. DeFi Mobile, een internationale GSM-provider, laat sinds september 2008 wereldwijd bellen via hotspots van FON, Free-Hotspots en diverse GSM-netwerken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie FON van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.