Fame (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fame
Genre Drama / musical
Speelduur 60 minuten
Bedenker Christopher Gore
Hoofdrollen Debbie Allen
Albert Hague
Carol Mayo Jenkins
Lee Curreri
Erica Gimpel
Carlo Imperato
Valerie Landsburg
Gene Anthony Ray
Lori Singer
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 7 januari 1982
Einde 18 mei 1987
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten NBC
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Fame is een Amerikaanse televisieserie die van 1982 tot 1987 door NBC in de Verenigde Staten werd uitgezonden. De serie was enorm populair in de jaren 1980, zowel in de VS als internationaal, zo populair zelfs dat de acteurs uit de televisieserie op tournee gingen met live-shows onder de naam The Kids from Fame. Onder deze naam werden ook verschillende grammofoon platen met liedjes uit de serie uitgebracht. Voor de voorstellingen in het Ahoy Sportpaleis te Rotterdam werden wegens groot succes exta voorstellingen ingelast.

De serie was gebaseerd op de gelijknamige film Fame (1980). Net als de film volgde de televisieserie de leerlingen en leraren van de High School for the Performing Arts, een middelbare school in New York waar de leerlingen, naast normale vakken, ook veel les in muziek, dans en toneel krijgen. In de serie werden dramatische scènes afgewisseld met muziek- en dansnummers.

De serie won een aantal Emmy's en (in 1984) een Golden Globe voor beste televisieserie in het genre musical/comedy. Debbie Allen, een van de hoofdrolspelers en tevens choreograaf van de serie, won in zowel 1982 als 1983 een Emmy voor beste choreografie en in 1983 een Golden Globe voor beste actrice in een televisieserie.

Het titelnummer Fame, gezongen door Erica Gimpel (Coco Hernandez in de televisieserie), stond in 1983 drie weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 (in de oorspronkelijke versie gezongen door Irene Cara, die Coco Hernandez speelde in de film).

Het eerste seizoen van de serie werd in 2005 op dvd uitgebracht.

Hoofdrollen[bewerken]

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • Zangeres Janet Jackson speelde in het vierde seizoen van Fame de rol van Cleo Hewitt.
  • Gene Anthony Ray (Leroy in de film en televisieserie) ging in werkelijkheid naar de High School for the Performing Arts, maar werd na een jaar van school gestuurd.
  • Een van de bekendste nummers is het lied "Starmaker", het werd gezongen in de laatste aflevering van seizoen 1 in de episode getiteld "A Special Place". In deze episode moet docent Greg Crandall door bezuinigingen de school verlaten. Het verdriet in deze episode was echter niet geacteerd want men wist dat Michael Thoma ernstig ziek was. Een paar weken na de opname van deze episode overleed Michael Thoma.