Famicom Disk System

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Famicomdisk

Famicom Disk System was op 21 februari 1986 door Nintendo gelanceerd als een randapparaat voor de in Japan populaire Family Computer console, de Famicom. Het is een soort floppy disk voor dit apparaat. Het werd aangekondigd voor Noord-Amerika, maar werd nooit uitgebracht. In Japan bracht Sharp "Twin Famicom" uit, dat is een samensmelting van het Disk System en de Famicom.

Het apparaat werd aangesloten door middel van een cartridge, genaamd de RAM-adapter. Deze RAM-adapter had 32kb RAM-geheugen voor tijdelijk opslag van programmacodes en 8 KB geheugen voor tiles en sprites. De floppydisks waren dubbelzijdig met een opslagruimte van 64 KB per zijde. Veel spelletjes gebruikten beide zijdes en daardoor moesten de spelers de floppydisks vaak omdraaien. Sommige spelletjes gebruikten zelfs twee floppydisks.

De floppydisks konden veel goedkoper geproduceerd worden. Een floppydisk kostte drieduizend en een cartridge vijfduizend yen. Door die lage prijs ontwikkelden vele bedrijven spelletjes voor het Disk System. Er was ook nog Nintendo's "Disk Writer", dat was een machine waar men voor slechts vijfhonderd yen een spel kon laten schrijven op een lege disk die slechts tweeduizend yen kostte. Dit was veel goedkoper dan de cartridges die tussen de vijf- en zevenduizend yen kostten.