Famke Janssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Famke Janssen
Janssen in 2016
Algemene informatie
Volledige naam Famke Beumer Janssen
Geboren 5 november 1964
Geboorteplaats Amstelveen
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1992-heden
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Famke Janssen, eerder bekend onder de naam Famke Beumer, (Amstelveen, 5 november 1964) is een Nederlands filmactrice. Ze brak wereldwijd en ook in eigen land door met haar rol als Xenia Onatopp, de vrouw die kon doden met haar dijen, in de Bondfilm GoldenEye.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Janssen werd geboren in Amstelveen op 5 november 1964.[1] Zij is een zus van regisseuse Antoinette Beumer en actrice Marjolein Beumer. Na de scheiding van haar ouders nam ze de naam van haar moeder aan.

Na haar middelbare school studeerde Janssen een korte tijd economie aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl zij bijverdiende als model. Zij werkte in heel Europa en emigreerde in 1984 naar de Verenigde Staten. Al gauw keerde zij de modellenwereld de rug toe en stortte zich op een studie literatuur aan de Columbia-universiteit in New York. Om te voorkomen dat ze in het Engels als 'Famke Bummer' door het leven zou gaan, veranderde ze haar naam terug in Janssen. Zij volgde acteerlessen - aanvankelijk als hobby - en verhuisde later naar Los Angeles, waar zij talloze audities afliep. Ze was te zien in kleine gastrollen in televisieseries als Melrose Place en Star Trek: The Next Generation. In 1992 maakte ze haar filmdebuut in het drama Fathers and Sons.

Janssen was van 1995 tot 2000 getrouwd met filmregisseur Tod Williams. Inmiddels woont zij alweer geruime tijd in New York.

Filmprijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Janssen werd verschillende keren voor filmprijzen genomineerd. Met haar rol als de telepathische en telekinetische Jean Grey in X-Men: The Last Stand (2006) verzilverde ze een nominatie ook daadwerkelijk, toen ze hiervoor een Saturn Award kreeg. Op het Hamptons International Film Festival won de Amstelveense prijzen in verschillende categorieën met haar rol als poolbiljartster Kailey Sullivan in Turn the River (2007).

Geselecteerde filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Famke Janssen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.