Farley Jackmaster Funk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farley Jackmaster Funk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Farley Keith Williams
Alias Farley Keith, Rude Boy Farley Keith, Farley Funkin' Keith
Geboren 25 januari 1962
Geboorteplaats Chicago
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1981 - heden
Genre(s) House
Beroep Diskjockey, Muziekproducent
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Farley Jackmaster Funk, pseudoniem van Farley Keith Williams (Chicago, 25 januari 1962), is een Amerikaans muziekproducent die in de jaren tachtig de housemuziek uit Chicago hielp definiëren.

Hij begon zijn carrière als een van de oorspronkelijke leden van de Hot Mix 5, een ploeg diskjockeys bij de radiozender WBMX. (De andere leden waren Kenny "Jammin" Jason, Mickey "Mixin" Oliver, Scott "Smokin" Silz, Farley "Funkin" Keith en Ralphi "Rockin" Rosario.) Hij was bovendien gast-dj bij de nachtclub The Warehouse en de vaste dj van wat toen The Playground heette.

In 1983 begon hij ook muziek op te nemen. Zijn debuutsingle was Aw Shucks. Een jaar later maakte hij zijn eerste houseproducties, waaronder Funkin with the Drums bij House Records, een nummer dat de standaard zou worden voor de housemuziek uit Chicago. Zijn single Jack the Bass uit 1985 gaf de aanzet tot een populaire dansstijl die als "jacking" bekend kwam te staan. Eveneens invloedrijk was Funkin' with the Drums Again (1985), een jaar later gevolgd door Give Yourself to Me, beide uitgebracht onder het label Trax Records. Love Can't Turn Around (een gewijzigde versie van I Can't Turn Around van Isaac Hayes) bereikte in 1986 de tiende plaats in de UK Singles Chart.

Eind jaren tachtig had hij nog meer hits, onder meer met Jack My Body, Hey Norton, The Trax U Lost, It's You en House Nation. Dit laatste nummer wist eveneens de top tien in Groot-Brittannië te bereiken.

In 1990 begon hij (inmiddels als herboren christen) met de productie van hiphop. Halverwege de jaren negentig keerde hij echter weer terug naar de house en aan het eind van het decennium begon hij als dj die de wereld over reisde aardig wat succes te krijgen.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Love can't turn around 1986 18-10-1986 4 10 met Jessie Saunders /
Nr. 5 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Love can't turn around 1986 - met Jessie Saunders /
Nr. 5 in de Radio 2 Top 30

Externe link[bewerken]