Fat Wreck Chords

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fat Wreck Chords
Opgericht 1990
Oprichter Fat Mike
Genre Punkrock, hardcore punk, skatepunk, poppunk, ska-punk
Situering
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Locatie San Fransisco
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fat Wreck Chords is een onafhankelijk platenlabel uit San Francisco dat zich richt op punkmuziek in verschillende vormen. Het label werd in 1990 opgericht door Fat Mike, de zanger-bassist van NOFX, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste punklabels in de VS. De eerste muziekuitgave was The P.M.R.C. can suck on this van NOFX, de eerste band die een contract tekende was Lagwagon.

Andere bands die platen hebben uitgebracht bij Fat Wreck Chords zijn Rise Against, Good Riddance, Mad Caddies, Masked Intruder, Me First and the Gimme Gimmes, The Flatliners, No Use for a Name, Propagandhi, Sick of It All, Snuff, Strung Out, Swingin' Utters en Avail.

Compilatiealbums[bewerken]

In 1994 was Fat Wreck Chords het eerste punklabel dat een goedkoop verzamelalbum met nummers van de bands op het label uitbracht. Dit idee kreeg snel navolging van andere labels, onder wie Epitaph. Dit heeft de volgende albums opgeleverd.

  • Fat Music for Fat People (1994)
  • Fat Music Volume II: Survival of the Fattest (1996)
  • Fat Music Volume III: Physical Fatness (1997)
  • Fat Music Volume IV: Life in the Fat Lane (1999)
  • Fat Music Volume V: Live Fat, Die Young (2001)
  • Fat Music Volume VI: Uncontrollable Fatulence (2002)

In 1999, vlak nadat Fat Music Volume IV was uitgekomen, kwam een compilatiealbum uit met 101 liedjes van ongeveer 30 seconden getiteld Short Music for Short People. Hierna werden de compilatiealbums van Fat Wreck expliciet gebruikt voor goede doelen. Liberation: Songs to Benefit PETA was een benefietalbum voor dierenrechtenorganisatie PETA, terwijl PROTECT: A Benefit for the National Association to Protect Children een benefietalbum was voor kinderrechtenorganisatie PROTECT. In 2004 werden twee albums uitgebracht onder de titel Rock Against Bush, een muzikaal protest van verschillende punkbands tegen de presidentiële herverkiezing van George W. Bush.

Zie ook[bewerken]