Fat Wreck Chords

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fat Wreck Chords
Opgericht 1991
Oprichter Fat Mike
Erin Kelly-Burkett
Sublabel Honest Don's Records, Pink and Black Records
Genre Punkrock, hardcore punk, skatepunk, poppunk, ska-punk
Situering
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Locatie 2196 Palou Ave.
San Francisco, Californië
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fat Wreck Chords (uitgesproken als Fat Records) is een onafhankelijk platenlabel uit San Francisco dat zich richt op punkmuziek in verschillende vormen. Het label werd in 1990 opgericht door Fat Mike, de zanger-bassist van NOFX, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste punklabels in de VS. De eerste muziekuitgave was The P.M.R.C. can suck on this van NOFX, de eerste band die een contract tekende was Lagwagon.

Een enigszins ongebruikelijk kenmerk van het label is dat ze de bands alleen maar contract voor een plaat krijgen. Dit zorgt ervoor dat bands zelf kunnen besluiten wanneer ze een album bij het label uit laten geven.

Qua politiek kan het label als links-liberaal omschreven worden. Veel bands die bij Fat Wreck Chords spelen hebben deelgenomen aan de Punkvoter-campagne, die werd opgezet door Fat Mike met de bedoeling om de jeugd in de Verenigde Staten aan te moedigen om in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 voor John Kerry te stemmen, en dus tegen George W. Bush.

Andere bands die platen hebben uitgebracht bij Fat Wreck Chords zijn Rise Against, Good Riddance, Mad Caddies, Masked Intruder, Me First and the Gimme Gimmes, The Flatliners, No Use for a Name, Propagandhi, Sick of It All, Snuff, Strung Out, Swingin' Utters en Avail.

Discografie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie discografie van Fat Wreck Chords, lijst van compilatiealbums van Fat Wreck Chords en Fat Club voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Compilatiealbums[bewerken]

In 1994 was Fat Wreck Chords een van de eerste punklabels dat een goedkoop compilatiealbum met nummers van de bands op het label uitbracht. Het label begon een project getiteld Fat Music, een serie compilatiealbums dat nummers van (opkomende) bands en artiesten die bij het label spelen bevat. Dit idee kreeg snel navolging van andere labels, onder wie Epitaph. Bij de Fat Music-serie van Fat Wreck Chords heeft dit de volgende albums opgeleverd:

Fat Club[bewerken]

Fat Wreck Chords bracht naast naast de Fat Music en andere compilatiealbums ook de Fat Club-serie (een verwijzing naar Fight Club) uit, een reeks van twaalf 7" singles waarvan er een elke maand van maart 2001 tot februari 2002 werd uitgegeven. Er werden 1300 van elk afzonderlijk gedrukt. De serie was alleen beschikbaar voor abonnees die zich per e-mail hadden ingeschreven. Abonnees ontvingen een keer per maand een plaat, maar wisten nooit wanneer die zou komen, want het label liet met opzet geen informatie los over de aankomende uitgaves.

Live in a Dive[bewerken]

Titel Band Uitgavedatum
Live in a Dive No Use for a Name 11 september 2001
Live in a Dive Bracket 26 februari 2002
Live in a Dive Sick of It All 13 augustus 2002
Live in a Dive Strung Out 22 juni 2003
Live in a Dive Subhumans 10 februari 2004
Live in a Dive Swingin' Utters 29 juni 2004
Live in a Dive Lagwagon 8 februari 2005

Externe link[bewerken]