Me First and the Gimme Gimmes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Me First and the Gimme Gimmes
Me first and the Gimme Gimmes in concert in Londen, Engeland.
Me first and the Gimme Gimmes in concert in Londen, Engeland.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1995 - heden
Oorsprong San Francisco, Californië, Verenigde Staten
Genre(s) Punkrock, poppunk
Label(s) Fat Wreck Chords
Verwante acts NOFX, Lagwagon, Foo Fighters, Swingin' Utters, No Use for a Name
Leden
Zang Spike Slawson
Basgitaar Fat Mike
Gitaar Chris Shiflett
Gitaar Joey Cape
Drums Dave Raun
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Me First and the Gimme Gimmes is een Amerikaanse supergroep en punkband die in 1995 is opgericht. De band bestaat uit leden van verschillende bands van het Fat Wreck Chords-platenlabel. Fat Mike van NOFX, Joey Cape en Dave Raun van Lagwagon, Chris Shiflett van Foo Fighters (in 1995 No Use for a Name) en Spike Slawson van Swingin' Utters.

De band speelt uitsluitend covers van andere nummers en was bedoeld als hobby-project. Het was nooit de bedoeling een album uit te brengen, maar nadat in de loop van 1995 en 1996 verschillende nummers op compilaties en singles waren uitgebracht verscheen in 1997 het eerste album Have a Ball. Intussen heeft de band zes albums uitgebracht.

Thema[bewerken]

Ieder studioalbum van de band heeft een thema. Het eerste album, Have a Ball, bevat vooral hits uit de jaren zeventig van artiesten als John Denver en Elton John. Op het tweede album Are a Drag worden nummers uit musicals als The Wizard of Oz en The Sound of Music gecoverd. Blow in the Wind, het derde album, draait om hits uit de jaren zestig van onder anderen Bob Dylan en Del Shannon. Het thema van het vierde album Take a Break is r&b en bevat nummers van R. Kelly en Boyz II Men. Het eind 2006 verschenen album Love Their Country bevat country en western-covers, met nummers van onder anderen Garth Brooks en Johnny Cash.

Het livealbum Ruin Jonny's Bar Mitzvah heeft geen eigen thema maar werd opgenomen tijdens de bar mitswa van Jonny Wixen. Het album Have Another Ball, dat in 2008 verscheen, bestaat uit nummers die niet op Have a Ball terecht waren gekomen.

Intro[bewerken]

De intro's van verschillende nummers van de band zijn gebaseerd op punkklassiekers van andere bands. De intro van Favourite Things is van Generator van Bad Religion, Sloop John B. is gebaseerd op Teenage Lobotomy enYou've got a friend op Blitzkrieg Bop beiden van de Ramones, Elenor op London Calling van The Clash, San Francisco op Stranger Than Fiction van Bad Religion, Crazy op Six Pack van Black Flag, The Longest Time op Suspect Device van Stiff Little Fingers en On the road again op Astro Zombies van The Misfits.

Het tussenstuk in Hava Nagila ten slotte is gebaseerd op Come Out and Play van The Offspring.

Bandleden[bewerken]

Als een van de bandleden is verhinderd voor een live-optreden wordt deze vervangen door een muzikant uit een andere band. Artiesten die als vervanger hebben opgetreden zijn Brian Baker en Jay Bentley van Bad Religion, Scott Shiflett, de broer van Chris, van Face to Face, Warren Fitzgerald van The Vandals, Lindsay McDougall van Frenzal Rhomb en Eric Melvin van NOFX

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • Have a Ball (1997)
 • Are a Drag (1999)
 • Blow in the Wind (2001)
 • Turn Japanese (2001)
 • Take a Break (2003)
 • Ruin Jonny's Bar Mitzvah (2004)
 • Love Their Country (2006)
 • Have Another Ball (2008)
 • Go Down Under (2011)
 • Sing in Japanese (2011)
 • Are We Not Men? We Are Diva (2014)
 • Rake It In: The Greatestest Hits (2017)

Singles 7 Inch[bewerken]

De singles bevatten steeds een nummer van een album plus een ander nummer van de artiest waar de single naar vernoemd is. De singles zijn steeds uitgebracht bij een ander platenlabel, met uitzondering van Bob die alleen verkrijgbaar was in een verzamelbox met de tien voorgaande singles.

In 2007 en 2008 brengt de band een vijftal singles uit in de zogenaamde Square Dance Series welke in een beperkte oplage zijn gedrukt op vierkant vinyl en gekleurd vinyl.