Federal Open Market Committee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Federal Open Market Committee (FOMC) is een component van het Federal Reserve System. De FOMC heeft onder de wet van de Verenigde Staten de opdracht toezicht te houden op de openmarktoperaties van de Verenigde Staten[1] (openmarktoperaties zijn het kopen en verkopen van Amerikaans schatkistpapier). Het is het Federal Reserve comité dat de belangrijke beslissingen neemt over de rentestand en de groei van de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten.[2] De FOMC is het belangrijkste orgaan op het gebied van het monetair beleid van de Verenigde Staten. Het comité bepaalt het monetair beleid door de korte termijn doelstellingen voor deze operaties te specificeren. In 2009 was deze doelstelling het niveau voor de federal funds rate (het tarief dat commerciële banken elkaar voor kortlopende kredieten onderling in rekening brengen). Het FOMC leidt ook de operaties die de Federal Reserve System in valutamarkten wil laten uitvoeren, hoewel elke interventie op de valutamarkten met de US Treasury wordt gecoördineerd, aangezien deze laatste organisatie verantwoordelijk is voor het formuleren van het beleid van de VS ten aanzien van de wisselkoers van de dollar.

De FOMC is gevestigd in New York en komt eens per maand bijeen in een niet openbare vergadering. Het FOMC bestaat uit de zeven gouverneurs plus vijf van de twaalf regionale presidenten, die op jaarbasis rouleren. Ter voorbereiding van de maandelijkse vergadering wordt een Beige Book gemaakt, waarin alle relevante kerngegevens zijn te vinden die moeten helpen bij de besluitvorming.

Externe bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Federal Open Market Committee:About the FOMC. Board of Governors of the Federal Reserve System. Federal Reserve (18 februari 2009)
  2. . Sullivan, Arthur; Steven M. Sheffrin, Economics: Principles in action, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, 2003, p. 418 ISBN 0-13-063085-3.