Femke De Grote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Femke De Grote (Vroeger: Femke Fierens)
Thuis-personage
Naam Femke De Grote (Vroeger: Femke Fierens)
Acteur Vanya Wellens
Geboren 8 april 1986
Eerste verschijning Aflevering 1286 (4 november 2002)
Beroep Dispatch en zaakvoerster Taxi Leo (50% eigenaar)
organistor "Withoeve
Getrouwd met Peter Vlerick (2016- )
Moeder van Vic Vlerick
† Lucas De Grote
Vader Mike Van Notegem
Moeder Nancy De Grote

Femke De Grote (vroeger Femke Fierens) is een personage uit de Vlaamse soap Thuis. Femke wordt gespeeld door Vanya Wellens sinds 2002.

Het personage Femke verdween van 2010 tot 14 januari 2011 (aflevering 2905) even van het scherm vanwege Wellens zwangerschap. Ook in het najaar van 2013 bleef ze even uit de serie tijdens een tweede zwangerschap. Wellens keerde na haar zwangerschap begin 2014 terug in de serie, waar nu haar personage Femke hoogzwanger was.[1]

Fictieve biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beginperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Femke maakt haar intrede in Thuis als schoolvriendin van Sofie Bastiaens zo leert ze Sam Bastiaens kennen en begint een relatie met hem. Haar stiefvader Eddy mishandelt haar en haar moeder zwaar elke keer opnieuw wanneer hij gedronken heeft (toen bijna altijd), daarom trekt ze in bij Sam. Wanneer ze stopt met school wordt ze buitengegooid bij Sam en gaat werken bij Ter Smissen Baget, daar raakt ze goed bevriend met Eva. Ze is alleen opgevoed door Nancy De Grote; haar toenmalige vader had toen niet kunnen helpen in de opvoeding.

Ze leert psychopate Isabelle Vinck kennen en kan maar net voorkomen dat Isabelle Lowie, de zoon van Luc Bomans en Leontien Vercammen, van een hoog appartement probeert te gooien.

Femke raakt verliefd op Sam Bastiaens, die echter een relatie heeft met Aisha Fawzi. Wanneer Sam Aisha laat vallen, gaat hij toch een relatie aan met Femke. Ze gaan samenwonen en baten de broodjeszaak Baget uit. In die tijd raakt Sofie Bastiaens verliefd op Femke’s broer Renzo, die in het slechte milieu van drugs leeft. Renzo leent geld aan zijn zus, maar dat geld blijkt afkomstig van een zekere Tony, die zijn geld terugeist. Sofie draait echter op voor de schuld en geraakt verslaafd aan drugs. Om het geld terug te verdienen gaat Sofie escortewerk doen. Wanneer Renzo dit te weten komt probeert hij haar te stoppen maar het is al te laat. Femke wist hiervan, maar beloofde te zwijgen. Wanneer Femke zich schuldig voelt voor Sofie en haar job wil overnemen, weigert Sofie dit en blijft ze op het slechte pad. Uiteindelijk loopt de relatie met Sam om die reden op de klippen. Ondertussen begint Femke’s moeder, Nancy, weer een relatie met Eddy Van Notegem, en blijkt ze ook zwanger te zijn tot grote verbijstering van Femke.

Femke blijft nog even bij Sam werken. Uiteindelijk gaat Sam werken in de zaak "Fit & Fun", die hij later overneemt, waardoor Femke alleen in haar zaak achterblijft. Broodjeszaak Baget gaat failliet met torenhoge schulden. Luc helpt haar door die moeilijke periode.

Een paar seizoenen later bevalt haar moeder Nancy van Britney Van Notegem, en zo krijgt Femke er een halfzus bij. Femke gaat uiteindelijk ook werken in de Fit & Fun, de zaak van Sam Bastiaens. Er ontstaan spanningen en Femke blijft vaak afwezig. Ze blijkt in een supermarkt te werken, en wanneer Sam dat ontdekt, wordt Femke ontslagen.

Mike[bewerken | brontekst bewerken]

Femke leert Youssef kennen, een Marokkaanse jongeman die voor dokter studeert. Opnieuw begint ze een relatie met een partner van Aisha. Femke werkt als huishoudwerkster bij Ter Smissen; later werkt ze halftijds als schoonmaakster en halftijds als taxichauffeur. Ze leert de mysterieuze Mike Van Notegem kennen en wordt verliefd op hem. Pas na een tijd verneemt ze dat hij haar biologische vader is, wat voor een schok zorgt. Bovendien blijkt Mike een crimineel: hij is een verkrachter en men ontdekt dat hij Sofie heeft vermoord. Aan Yvette en Leo verkoopt hij een onbestaand huis in Benidorm. Luc steelt het geld van Mike, maar die verdenkt Femke en probeert haar te vermoorden. Zij wordt nipt gered door Eric Bastiaens, die Mike kan neersteken. Femke houdt aan de hele situatie een trauma over. Ze verbreekt haar vriendschap met Luc, omdat ze hem verwijt dat Mike haar bijna had vermoord (Mike verdacht Femke van het stelen van zijn geld).

De Noorderzon[bewerken | brontekst bewerken]

Moeizaam herpakt Femke zich na de affaire met Mike. Ze verandert haar familienaam van Fierens naar De Grote, neemt uiteindelijk de erfenis van Mike aan, waarmee ze haar eigen loft koopt, en neemt ontslag bij Taxi Ter Smissen. Femke wil een eigen zaak oprichten en krijgt hulp van notaris Peter Vlerick, met wie ze een relatie begint. Samen met Peggy Verbeeck start ze het reiscafé "De Noorderzon". Psychische problemen van Femke en de komst van Peters moeder zorgen even voor spanningen, maar de relatie houdt stand en ze drukken hun kinderwens uit. Peter heeft echter een slippertje met Nina Oostvogels. Wanneer Femke dit te weten komt, vertrekt ze naar het buitenland en via mail wordt Peter uit de loft gezet. Peggy, Tom, Rosa en Luc mogen hun intrek nemen in de loft. Femke laat uiteindelijk weten dat ze nooit meer zou terugkomen en Peggy mag De Noorderzon overnemen.

Rafaël[bewerken | brontekst bewerken]

Femkes afwezigheid blijkt toch tijdelijk, want nog geen half jaar later keert ze terug. Ze neemt haar intrek in het appartement van haar moeder Nancy en neemt de leiding van De Noorderzon onverwacht weer over. Men ontdekt dat Femke geld verduistert uit de kassa van De Noorderzon en ze verhoogt het huurgeld van haar loft en zo wordt duidelijk dat ze schulden heeft gemaakt. Het wordt duidelijk dat Femke in Spanje verbleef, waar ze contact had gezocht met andere slachtoffers van Mike en beloofde om hen terug te betalen met haar erfenis. Terug in België krijgt ze het geld echter niet bijeen. Peter, die intussen weer toenadering zoekt tot Femke, belooft haar te helpen.

Een van die andere slachtoffers uit Spanje is haar halfbroer Rafaël, die plots voor de deur staat. Femke is genoodzaakt om haar deel van De Noorderzon te verkopen. Zowel Peggy als Julia maken daarop aanspraak, en ze verkoopt haar deel uiteindelijk aan Peggy. Julia neemt ontslag, terwijl Femke blijft verder werken in De Noorderzon. Ze vindt weer troost bij Peter, die ondertussen samen is met Nina, maar met haar breekt. Nina en haar moeder Dominique vertrekken definitief en Peter begint weer een relatie met Femke. Zij stuurt Rafaël terug naar Spanje, maar hij keert al gauw terug. Rafaël maakt avances op Femke en stalkt haar. Wanneer Femke daar een eind aan wil maken, slaan de stoppen bij Rafaël door. Hij sticht brand in Hof Ter Smissen en blijft samen met Femke in de brand. Hij wordt nooit geassocieerd met de brand, maar wordt toch opgenomen in een instelling vanwege zijn bipolaire stoornis. Wanneer hij vrij komt, trekt hij in bij Peter en Femke in de loft. Femke moet hierdoor sterk vechten tegen de gevoelens die ze voor hem krijgt. Ze geeft eraan toe en deelt een paar keer het bed met haar eigen halfbroer.

Femke blijkt zwanger door Peter, wat voor onvrede zorgt bij Rafaël. Voor Femke is dit echter het signaal zeker voor Peter te kiezen, tot ergernis van Rafaël. Rafaël onderneemt verschillende pogingen het ongeboren kind van Femke te doden. Hij lijkt te slagen wanneer Femke een bloeding krijgt, flauw valt en naar het ziekenhuis moet.

Tim[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer na een tijd Peter het overspel met haar halfbroer ontdekt, breekt hij gedegouteerd met Femke. Na haar ontslag uit het ziekenhuis valt zij in een zware depressie. Peggy trekt bij haar in voor steun. Femke maakt weer vooruitgang, tot ze een affaire tussen Peggy en Peter ontdekt. Ze geeft haar ontslag bij De Noorderzon, gaat aan de slag bij "Taxi Leo", maar raakt ook verslaafd codeïne. Ze maakt een zoveelste moeilijke periode door, en krijgt ditmaal steun van politieagent Tim Cremers, met wie ze nauw bevriend raakt. Na een goed gesprek met Tim in de seizoensfinale van het zeventiende seizoen herleeft Femke en gaat ze de confrontatie aan met Peggy en Peter. Ze raakt daardoor echter overstuur, en wanneer ze een laatste taxirit wil doen, rijdt ze onbewust Simonne Backx omver. Wanneer Femke beseft dat zij de aanrijding heeft veroorzaakt, bekent ze dit aan Tim, die haar niet laat vallen. Femke komt relatief goed uit het daaropvolgende proces: ze moet niet naar de gevangenis, maar moet een werkstraf uitvoeren.

Tim en Femke zoeken meer contact en het komt tot een eerste moeizame date. Bij een tweede date raken ze betrokken in een gijzelingszaak door Guy De Herdt ten huize Bastiaens. Femke weet daar Sandrine en zichzelf redden. Tim redt Mayra en Ann.

Na alle commotie willen Tim en Femke het rustig aan doen. Voor het politiebal met Tim wordt Femke door Marianne Bastiaens aan een kleed geholpen. De avond verloopt goed, maar Femke wordt beschuldigd van diefstal, waarna Tim - hoewel nog steeds verliefd - haar laat vallen. Wanneer Femkes onschuld blijkt, komt de relatie weer goed.

Zwangerschap[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Peggy aankondigt dat ze gaat trouwen met Peter Vlerick, heeft Femke het moeilijk. Ze wordt gevraagd als Peggy's getuige en organiseert haar vrijgezellenavond. Tijdens het vrijgezellenfeest komt Peter in café "Frens" Tim tegen, van wie hij verneemt dat hij nachtdienst heeft. Peter gaat na dat feest langs bij Femke, die dus alleen thuis is. Hij bekent zijn nog bestaande gevoelens voor haar en na wat weerstand van Femke belanden zij uiteindelijk tussen de lakens. Peter geeft aan het huwelijk met Peggy nog te willen opblazen als Femke voor hem kiest. Femke kiest de volgende dagen echter definitief voor Tim. Ze worstelt met een schuldgevoel over haar slippertje, en na een huwelijksaanzoek van Tim biecht ze alles op. De relatie wordt stopgezet, waarna Femke weer tijdelijk bij haar moeder Nancy intrekt. Tim geeft na enige tijd de relatie toch nog een kans.

Femke ontdekt dat ze zwanger is. Zij en Tim hadden de vorige maanden echter geen seksueel contact, nadat Tim bij een gevecht in aanraking was gekomen met een seropositieve man en er eerst uitsluitsel moest zijn over een eventuele besmetting. Het kindje is dus niet van Tim, maar van haar slippertje met Peter. Femke overweegt een abortus, om zo de zwangerschap te verbergen voor zowel Tim als Peter. Kort voor het huwelijk tussen Peter en Peggy wordt Femkes zwangerschapstest echter ontdekt door Tim, die nu definitief de relatie verbreekt. Femke is verdrietig, houdt tijdens het huwelijk de schijn hoog, maar wordt na het feest bij een alcoholcontrole door Tim betrapt op dronken rijden. Femkes voorwaardelijke celstraf, na haar eerdere aanrijding met Simonne, wordt daardoor omgezet in een effectieve gevangenisstraf. Femke verdwijnt nu een tijd uit beeld.

Peter en Lucas[bewerken | brontekst bewerken]

In de gevangenis besluit Femke om het kind te houden. Aanvankelijk probeert ze te verbergen wie de biologische vader is, al kent haar moeder Nancy de ware toedracht. Peter, die nog steeds getrouwd is met Peggy, ontdekt dat hij de vader is, en geeft aan zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Na een incident was Peggy blind geworden en wanneer zij na een aanvankelijk geslaagde ingreep toch opnieuw blind wordt, besluit Peter toch om bij Peggy te blijven. Ook Peggy's moeder Rosa achterhaalt de ware toedracht en na de bevalling van Femke bekent Peter uiteindelijk alles aan Peggy.

Femke bevalt van een zoon, Lucas De Grote, en Peter gaat weer een relatie aan met Femke. Peggy kan het moeilijk verkroppen en tijdens de babyborrel van Lucas (toevallig georganiseerd op de eerste huwelijksverjaardag van Peter en Peggy) ontvoert ze de baby. Ze neemt hem mee naar een meer en wil zichzelf samen met Lucas verdrinken. Ze wordt net op tijd tegengehouden door haar vader, Frank. Samen brengen ze Lucas terug bij zijn ouders, die razend zijn op Peggy. Zij geeft echter niet toe dat ze kwaad in de zin had en beweert dat ze een wandeling wilde maken met de baby en verloren liep. Peter en Femke geloven haar niet en ze starten een rechtszaak. Het is het begin van een lange vete tussen de twee partijen, waar verschillende factoren meespelen. Zo kopen Peter en Femke de Zus&Zo op om er de Withoeve van te maken, en dwingen ze Peggy en Rosa om te vertrekken. Peggy begint ook een relatie met Renzo, die na lange tijd terug in België is komen wonen. Uiteindelijk is er niet genoeg bewijs tegen Peggy dat ze Lucas iets wilde aandoen en komt ze weg zonder straf.

Peter en Femke maken trouwplannen. Op een dag slaat het noodlot echter toe: Femke en Lucas hebben een ongeluk met een bestelwagen. Lucas overleeft dit niet. Ze is hier kapot van. Al snel blijkt dat het niet om een ongeluk gaat: er is geknoeid geweest met de remleidingen van de bestelwagen. Onmiddellijk wordt Peggy verdacht omdat zij kort voor het ongeval bij de bestelwagen was gespot. Eddy bekent uiteindelijk dat hij de dader was, denkende dat de bestelwagen nog steeds aan de Zus&Zo (en dus aan Peggy) toebehoorde. Femke en haar familie verbreken alle contact met hem. Enkel haar moeder Nancy hernieuwt later het contact met hem omwille van hun dochter Britney.

Enkele maanden later is Femke opnieuw zwanger. Wanneer ze tijdens de rechtszaak betreffende het ongeval hoort van Karin Baert, de advocaat van Eddy, dat Eddy door Peter werd aangespoord om Peggy kwaad te berokkenen, krijgt ze weeën. Ze bevalt op 7 maanden in haar zwangerschap van een zoon: Vic Vlerick. Femke en Peter trekken samen met Nancy en Britney in in de Withoeve en uiteindelijk trouwen de twee toch tijdens een kleine, intieme ceremonie.

Familiebanden[bewerken | brontekst bewerken]

Ouders:

Broers en zussen:

Kinderen:

Nicht:

Oom:

Relaties: