Nancy De Grote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nancy De Grote
Thuis-personage
Naam Nancy De Grote
Acteur Ann Pira
Eerste verschijning Aflevering 1467 (14 oktober 2003)
Beroep Zaakvoerster en taxichauffeuse bij Taxi Nancy
Getrouwd met Victor Fierens (1986-2003)
Eddy Van Notegem (2012-2016)
Dieter Van Aert (2017-)
Gescheiden van Victor Fierens
Eddy Van Notegem
Moeder van Renzo Fierens
Femke De Grote
Britney Van Notegem
Vader Julien De Grote
Moeder José Van Kepper

Nancy De Grote is een personage uit de Vlaamse soapserie Thuis. Zij wordt sinds oktober 2003 gespeeld door Ann Pira.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De min of meer alcoholverslaafde Nancy start als tijdelijke poetsvrouw bij Hotel Ter Smissen. In hetzelfde pand is ook broodjeszaak Baget, uitgebaat door Sam Bastiaens. Nancy's dochter Femke De Grote werkt in deze zaak. Nancy is ondervoed en steelt af en toe eten.

In het vroegere leven was Nancy samen met Victor Fierens. Nu start ze een relatie met Eddy Van Notegem, tot groot ongenoegen van Femke. Femke tracht er alles aan te doen om de twee uit elkaar te houden, wat haar uiteindelijk ook lukt en Eddy vertrekt. Desondanks ontmoet Nancy Eddy enige tijd later opnieuw en starten ze opnieuw een relatie. Volgens Nancy is Eddy veranderd: hij drinkt niet meer en werkt bij (het toenmalige) sanitair Vercammen.

Ondertussen heeft Nancy een vaste parttime job bij Ter Smissen. Omdat Felicienne besloten heeft om met pensioen te gaan, kan Nancy ook parttime aan de slag bij Marianne Bastiaens. Het leven van Nancy lijkt goed te gaan tot wanneer ze zwanger wordt van Eddy, die ondertussen terug zwaar aan de drank zit. Na de geboorte van Britney belandt Nancy in een postnatale depressie. Femke moet inspringen om voor haar zusje te zorgen. Eddy kan niet van de drank blijven wat leidt tot zijn ontslag bij Marie Design. Ook Nancy geraakt opnieuw aan de drank, maar dokter Smeekens zet haar terug op het rechte pad.

Alles gaat goed tot Mike Van Notegem opduikt. Hij begint een relatie met Femke tot grote verbijstering van Nancy. Mike is de broer van Eddy. Later blijkt dat Mike ook de biologische vader is van Femke en niet Victor Fierens. Alleen Nancy wist dit, dus Femke zelf niet. Wanneer Nancy het wil gaan vertellen aan Femke wordt ze tegengehouden door Mike, en slaat hij haar het ziekenhuis in. Femke verdenkt meteen Eddy hiervan en geeft Mike een vals alibi, maar wanneer uit een DNA-test blijkt dat Mike wel degelijk de vader is van Femke, wordt hij verdacht. Femke en Luc leggen ook de link tussen Mike en de dood van Sofie. Hij wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen en daagt op bij de koffietafel bij de begrafenis van Sofie. Hij ontdekt dat zijn geld gestolen is en verdenkt Femke. Femke beweert hier niets mee te maken te hebben, Maar Mike gelooft haar niet en hij probeert Femke te wurgen. Ze wordt gered door Eric Bastiaens die Mike net op tijd neersteekt. Wanneer Nancy aankomt in de garage van Taxi ter Smissen, ziet ze Mike in een plas bloed liggen en Femke helemaal in shock op de grond. Nancy pakt in een impulsieve reactie het mes op maar net op dat moment komt Martine binnen. Zij laat het mes verdwijnen en beweert dat ze er niets mee te maken heeft. Femke wordt hoofdverdachte in de zaak, tot Nancy zichzelf gaat aangeven om haar dochter uit de gevangenis te krijgen. Wanneer ze later samen met Femke praat in een verhoorkamer, geeft ze toe dat ze het niet gedaan had, maar wat ze niet wist is dat Geens, de hoofdinspecteur, alles kon horen. Als later blijkt dat Eric Mike heeft neergestoken wordt ook Femke vrijgelaten. Later wordt Eric ook vrijgelaten omdat het om onweerstaanbare drang ging. Maar het gestolen geld van Mike was nog steeds spoorloos. Femke is er zeker van dat Luc het geld heeft verstopt in Sanitechniek, dus begint Nancy daar als poetsvrouw om de sleutel te kunnen stelen zodat Femke daar 's nachts zou kunnen zoeken. Uiteindelijk vindt ze het geld en Nancy neemt ontslag bij Mo.

Nancy geraakt weer in een moeilijke periode nadat Eddy besluit een schijnhuwelijk aan te gaan met Jelena Leshi, de nicht van zijn vriend Youri. Nancy stopt uit jaloezie haar relatie met Eddy. Het schijnhuwelijk loopt volledig uit de hand en nadat Eddy opdracht krijgt om mensen te vermoorden, belandt hij uiteindelijk in een gevangenis in Wit-Rusland.

Nancy geraakt gedeeltelijk werkloos na een brand in Hof ter Smissen. Rosa Verbeeck, gerante van Hof ter Smissen, start samen met haar zus Jenny een bed and breakfast: Zus & Zo. Nancy komt solliciteren, maar wordt in eerste instantie geweigerd omdat er niet voldoende budget is. Al snel komen Rosa en Jenny tot de conclusie dat een poetsvrouw geen overbodige luxe is en wordt Nancy alsnog aangenomen.

Nancy wordt door dokter Geert als poetsvrouw ontslagen wanneer blijkt dat ze het voorschriftenboekje had gestolen. Marianne neemt haar enkele weken later opnieuw aan. Eerst tot groot ongenoegen van Geert, maar hij draait uiteindelijk bij.

Eddy komt vrij en trekt opnieuw in bij Nancy en vraagt haar ten huwelijk. Nancy wil een sprookjeshuwelijk in een kasteel en denkt dit financieel aan te kunnen aangezien Eddy aandeelhouder en "sales manager" is van de brouwerij waar 't Slurfke wordt gebrouwen. Omdat David Magiels zich terugtrekt uit de brouwerij, is alle knowhow weg. Eddy tracht daarop zelf bier te brouwen, maar dit mislukt. Omdat de brouwerij dreigt failliet te gaan, wordt deze verkocht. Hierdoor kan Eddy het sprookjeshuwelijk niet betalen en wordt dit een bescheiden feestje in Zus & Zo. Nancy is in de wolken wanneer ze van Eddy plots een nieuwe brommer krijgt. Ook wil Eddy met haar op huwelijksreis op een cruiseschip. Deze laatste droom valt in duigen nadat Eddy in voorhechtenis belandt omwille van zwendel in namaakproducten bij Sanitechniek. Eigenaar Luc Bomans, en eerder ook Frank, verklaart onterecht hiervan niet op de hoogte te zijn. Nancy is er zeker van dat Luc liegt, maar niemand gelooft haar.

Nancy verliest op korte tijd zowel haar werk bij Zus & Zo als bij Marianne. Bij Zus & Zo is haar ontslag een dispuut dat is ontstaan nadat Peggy Nancy's kleinzoon Lucas ontvoerde. Ze wordt ook ontslagen door Ann en Mayra nadat Marianne wordt beschuldigd van de moord op Geert. Ann is er zeker van dat haar moeder inderdaad de moord heeft gepleegd, maar Nancy blijft Marianne goedpraten. Ze gaat opnieuw aan de slag bij onder andere Lowie Bomans en café Frens.

Nancy scheidt van Eddy nadat blijkt dat hij de remleidingen van de bestelwagen van de Zus & Zo heeft gesaboteerd, hopende dat Peggy Verbeek iets overkomt. Wat hij niet wist, is dat de bestelwagen net verkocht was aan LEV, het evenementenbureau van Peter en Femke. Daardoor hebben Femke en Lucas een ongeval. Lucas overlijdt enkele uren later.

Nu Femke en Peter in bezit zijn van het vastgoed van de voormalige Zus & Zo, waar nu De Withoeve en LEV zijn ondergebracht, verhuizen zij. Omdat er voldoende plaats is, neemt Nancy er ook haar intrek onder de voorwaarde zich enkel te bemoeien met de zaak wanneer het haar wordt gevraagd.

Later leert ze Dieter Van Aert kennen, een collega van Tim Cremers. Ze deelt een paar keer het bed met hem, uiteindelijk worden ze echt verliefd en treedt ze met hem in het huwelijk.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nancy's sterrenbeeld is Stier.
  • Als hobby beoefent Nancy kaartenlegging.