Sachs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fichtel & Sachs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het 74 cc Sachs-tweetaktje was met zijn gewicht van slechts 8 kg een populair inbouwmotortje in de jaren dertig
Het 74 cc Sachs-tweetaktje was met zijn gewicht van slechts 8 kg een populair inbouwmotortje in de jaren dertig
Sachs 98 cc tweetaktmotor uit 1936
Sachs 98 cc tweetaktmotor uit 1936
De Sachs MadAss 125 werd in 2003 geïntroduceerd
De Sachs MadAss 125 werd in 2003 geïntroduceerd

Sachs is een Duits bedrijf dat tegenwoordig onderdelen voor het chassis en voor de aandrijflijn van auto's en vrachtwagens maakt. Sachs is bekend geworden als bedrijf dat motorfietsen en inbouwmotoren maakt, maar een aantal jaren geleden werd deze activiteit afgestoten. De motorfietsen worden nu elders in licentie gebouwd, nog wel onder de merknaam Sachs.

Geschiedenis[bewerken]

Fichtel & Sachs AG, in Schweinfurt (Beieren), werd in 1895 opgericht door Ernst Sachs en Karl Fichtel. Men maakte fietsnaven en kogellagers tot de kogellagerfabriek in de recessiejaren verkocht moest worden, dit werd de Zweedse lagerfabrikant SKF.

In 1929 ontstonden er plannen om tweetaktmotoren in verschillende formaten te gaan produceren. De eerste - 74 cc - motor werd in 1930 gepresenteerd. Enige jaren later (1932) volgde een 98 cc uitvoering (de M32) en in 1937 verscheen de 60 cc Saxonette rijwielhulpmotor. Dit is de moeder van de huidige Spartamet. De huidige Saxonette heeft een 30cc hulpmotor.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog bleef Sachs lichte motoren produceren, zowel voor motorfietsen als andere doeleinden (stationair motoren voor landbouw, motoren voor grasmaaiers, snowmobiles en kettingzagen). Ze werden door verschillende andere fabrikanten ingebouwd. De hoofdactiviteit van de fabriek was dit echter niet. Men maakte nog steeds kogellagers, fiets- en motorfietsnaven, versnellingsbakken, veersystemen en koppelingen, waaronder de automatische centrifugaalkoppeling Saxomat.

In de jaren zestig nam Fichtel & Sachs onder andere de bedrijven Hercules Fahrrad GmbH & Co, Rabeneick, Huret, Maillard en Sedis over.[1] Vanaf de jaren 70 werden verschillende Hercules- en DKW- modellen ook onder de merknaam Sachs uitgebracht. Sinds 1996 ontwikkelt en bouwt Sachs geen eigen motorfietsblokken meer; de fietsnavenfabricage is toen in handen gekomen van de firma SRAM.

Formula1[bewerken]

Sachs levert ook onderdelen als de koppeling en dempers voor het Scuderia Toro Rosso Formula1 Team.

Externe link[bewerken]