SKF (kogellagerfabrikant)

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
AB SKF
Hoofdkantoor van SKF in Göteborg
Hoofdkantoor van SKF in Göteborg
Oprichting 1907
Sleutelfiguren Alrik Danielson (CEO) en President
Hoofdkantoor Göteborg, Zweden
Werknemers 48.401 (eind 2013)
Producten kogellagers, asafdichtingen, smeermiddelen en meer
Sector metaalindustrie
Omzet SEK 63,6 miljard (2013)
Winst SEK 2,8 miljard (2013)
Website www.skf.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

SKF, Svenska Kullagerfabriken AB (Zweeds voor: Zweedse Kogellager Fabriek) is een in 1907 opgerichte, van oorsprong Zweedse, multinational die onder andere kogellagers, asafdichtingen en smeermiddelen produceert. Onder de vleugels van SKF is ook het automerk Volvo ontstaan en opgegroeid.

SKF zelfrichtende kogellager
De ÖV4, de eerste Volvo, geproduceerd onder de vlag van de SKF
SKF-fabriek in Götenborg
SKF GMBH hoofdkantoor in Schweinfurt, 2012

Geschiedenis[edit | edit source]

De onderneming is opgericht op basis van de ontwikkeling van een kogellager met meerdere rijen kogels, die zelfrichtend is. Sven Gustaf Wingqvist verkreeg in 1907 het octrooi op dit product in Zweden (patentnummer 25406) en een tiental andere landen. De kogellager was een succes en in 1910 had het bedrijf 325 medewerkers en een filiaal in het Verenigd Koninkrijk. In 1912 had het bedrijf filialen in 32 landen en werkten er 21.000 medewerkers in de 12 fabrieken, waarvan de grootste in Philadelphia in de Verenigde Staten stond.

Volvo[edit | edit source]

Assar Gabrielsson, verkoopmanager, en Björn Prytz, directeur, waren de oprichters van de automobieldivisie, de voorloper van de huidige AB Volvo en de Volvo Car Corporation. In het begin heeft SKF flink geïnvesteerd in de automobieltak; het bedrijf betaalde de productie van de eerste 1000 auto's, geproduceerd vanaf 1927 in Hisingen. SKF gebruikte voor de autotak het merk Volvo, oorspronkelijk bedoeld voor kogellagers voor de Amerikaanse markt, maar niet ten volle gebruikt. Volvo betekent in het Latijn "Ik rol", en was dus toepasbaar op kogellagers, maar ook op auto's. In 1935 zijn de SKF en de automobieltak Volvo gescheiden; vanaf dan gingen ze onafhankelijk van elkaar verder.

Huidige situatie[edit | edit source]

Momenteel[wanneer?] is de SKF de grootste producent van kogellagers ter wereld. Ongeveer 48.000 werknemers werken in ongeveer 140 fabrieken, verspreid over 32 landen. De belangrijke klanten van SKF zijn de industrie in het algemeen, voertuigfabrikanten en de vliegtuigindustrie zoals General Electric, Rolls-Royce plc en Pratt & Whitney. Ook levert SKF kogellagers voor het Ferrari Formule 1-team en voor windturbines.

Van de omzet in 2013 werd zo'n 40% gerealiseerd in Europa. In zowel Azië als Noord-Amerika werd ongeveer een kwart van de totale omzet behaald. De laatste tien procent kwam door verkopen aan klanten in Latijns-Amerika.[bron?]

Activiteiten in België[edit | edit source]

SKF heeft twee vestigingen in België: in Evere en Tongeren.

Activiteiten in Nederland[edit | edit source]

SKF is al 100 jaar actief in Nederland en heeft hier vier vestigingen, waar in totaal zo’n 500 mensen werken. De hoofdvestiging staat in Nieuwegein en huisvest sinds 1972 het wereldwijde Research and Development Center voor Onderzoek & Ontwikkeling.