Pratt & Whitney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pratt & Whitney
Onderdeel van United Technologies Corporation
Oprichting 1925[1]
Oprichter(s) Frederick Rentschler
Hoofdkantoor Vlag van de Verenigde Staten East Hartford (Connecticut)
Sleutelfiguren David Hess (voorzitter)
Werknemers 36.000[1]
Producten Vliegtuigmotoren
Raketmotoren
Gasturbines
Sector Lucht- en ruimtevaart
Omzet € 10,92 miljard (2011)[1]
Winst € 1,63 miljard (2011)[1]
Website http://www.pw.utc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pratt & Whitney (vaak afgekort tot P&W) is een Amerikaans bedrijf dat vliegtuigmotoren maakt. De motoren van het bedrijf worden veelvuldig toegepast in de burgerluchtvaart en militaire luchtvaart. Als een van de "grote drie" is het in hevige concurrentie verwikkeld met General Electric en Rolls-Royce. Naast de vliegtuigmotoren bouwt Pratt & Whitney ook gasturbines (voor de industrie, opwekking van elektriciteit en schepen), motoren voor locomotieven en raketmotoren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Pratt & Whitney Company werd in 1860 opgericht door Francis Pratt en Amos Whitney. Het hoofdkantoor stond in Hartford (Connecticut). In 1861 vingen zij aan met de productie van geweren en machines om geweren te maken voor de Noordelijken tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

In 1925 benaderde Frederick Brant Rentschler Pratt & Whitney, in een zoektocht naar financiën en ruimte om zijn nieuwe vliegtuigmotor te bouwen. Pratt & Whitney leende hem $250,000, hij mocht gebruikmaken van de naam Pratt & Whitney en hij kreeg ook ruimte aangeboden in de werkplaats. Dit was het begin van de Pratt & Whitney Aircraft Company. De eerste motor van Pratt & Whitney, de Wasp, werd op kerstavond 1925 voltooid. De Wasp ontwikkelde 425 pk (317 kW) bij de derde testrun. De motor slaagde met glans voor een test van de Amerikaanse marine, en als gevolg hiervan nam de marine 200 motoren af.

In 1929 beëindigde Frederick Rentschler zijn samenwerking met Pratt & Whitney Machine Tool en richtte de United Aircraft and Transport Corporation op, de voorloper van United Technologies. In het contract dat werd gesloten na de beëindiging van de samenwerking stond toe dat Rentschler de naam mee mocht nemen naar zijn nieuwe bedrijf.

United Technologies[bewerken | brontekst bewerken]

Pratt & Whitney is een werkmaatschappij van het industriële conglomeraat United Technologies. Hierdoor is het bedrijf een zusterbedrijf van: Pratt & Whitney Canada (PWC, oorspronkelijk United Aircraft of Canada), Sikorsky Helicopters, Hamilton Sundstrand, Otis (liften) en de fabrikant van koel- en vriessystemen voor o.a. vrachtwagens (Carrier). PWC ontwerpt en bouwt de kleinere (vliegtuig)motoren, terwijl P&W verantwoordelijk is voor de grotere motoren. Ook heeft Pratt & Whitney de compressoren ontworpen van de Siemens SGT5-8000H en SGT5-4000F gasturbines.

Pratt & Whitney heeft zijn hoofdkantoor in East Hartford, Connecticut. Daarnaast zijn er fabrieken gevestigd te: Middletown (CT), Cheshire (CT); West Palm Beach (Florida) en North Berwick (Maine).

Motoren voor de burgerluchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

Pratt & Whitney stermotor (ca. 1944)


Motoren voor de militaire luchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

Zuigermotoren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pratt & Whitney van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.