Sud Aviation SE 210 Caravelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sud Aviation Caravelle)
Naar navigatie springen Jump to search
Sabena Caravelle

De Caravelle (Frans voor karveel) is een Frans vliegtuig dat door Sud Aviation werd gebouwd. Het was het eerste verkeersvliegtuig met straalaandrijving dat in Frankrijk was ontwikkeld en gebouwd.

Een Caravelle is een vliegtuig met twee motoren. De motoren bevinden zich niet aan de vleugel maar achter aan de romp, waardoor de passagiers minder last hebben van het motorlawaai.[bron?] Omdat het stabilo zich niet in de uitlaat van de motoren mag bevinden, is het in het midden van het kielvlak geplaatst, een kruisstaart. Dit ontwerp werd kenmerkend voor de Caravelle, zodat bij latere vliegtuigen als de Fokker F28 en de Douglas DC-9 soms wordt gesproken van "motoren in Caravelleopstelling".[bron?] Een Caravelle kon 90 tot 140 passagiers vervoeren[bron?], afhankelijk van de stoelopstelling.

De eerste testvlucht vond plaats op 27 mei 1955. De Caravelle werd door vele maatschappijen ingezet voor lijn- of chartervluchten. Het was het standaard-passagiersvliegtuig voor Europese lijndiensten van Air France maar ook van andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Caravelles werden zelfs naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Sabena had vanaf 1961 een aantal Caravelles van het type VI in dienst. Ze werden ingezet voor korte tot middellange vluchten in Europa. In de jaren zeventig had het Nederlandse Transavia vele Caravelles in haar vloot om passagiers te vervoeren naar vakantiebestemmingen zoals Spanje.[bron?]

Er zijn er in totaal bijna 300 Caravelles verkocht. Het laatste toestel, met serienummer 280, werd in 1973 opgeleverd en staat nu bij Toulouse op een paal. In België bleef een Caravelle van de Sabena bewaard in het Luchtvaartmuseum aan het Jubelpark te Brussel.[1] In Nederland staat een deel van een Caravelle (cockpit) opgesteld in het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad.

Types[bewerken]

  • Caravelle IA
  • Caravelle VI-N
  • Caravelle VI-R
  • Caravelle VII
  • Caravelle 10A
  • Caravelle 10B
  • Caravelle 10R
  • Caravelle 12 (Super-Caravelle)

Externe links en referenties[bewerken]