Filmklapper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een filmklapper, of een clapperboard in het Engels.
2009-06-23-flemming-by-RalfR-20.jpg

Een filmklapper is een hulpmiddel in de filmindustrie om het beeld en het geluid van een film te synchroniseren en aan te geven om welke scène het gaat die wordt opgenomen. Het is uitgevonden door Frank Thring aan het begin van 20e eeuw.

Op de filmklapper wordt aangegeven om welk camerastandpunt, welke scène en welke take het gaat. Ook wordt aangegeven om welke productie het gaat en welke regisseur erbij betrokken is. Wanneer de filmklapper wordt dichtgeklapt is dit op het beeld te zien en is in het geluid een tik te horen, daarmee kan de editor bepalen of het geluid synchroon loopt of niet.

In het verleden werden de gegevens met krijt op de filmklapper geschreven, tegenwoordig worden whiteboard-stiften gebruikt. De laatste jaren worden ook wel digitale filmklappers gebruikt, waarbij het take- en scènenummer digitaal wordt weergegeven.

Bij grotere producties is er bij de opname een speciale functionaris, de clapperloader, die verantwoordelijk is voor het weergeven van de juiste informatie op de filmklapper.