Filmrol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de fotografische filmrol de pagina Fotorolletje.
Een filmrol
Beelden op een filmrol

Een filmrol is een analoog medium dat wordt gebruikt voor het opnemen van film of animaties. Het wordt opgenomen door een filmcamera, daarna ontwikkelt en bewerkt, om vervolgens te worden geprojecteerd door een filmprojector.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De filmrol zelf bestaat uit een strook transparant substraat dat fungeert als een ondersteunende laag voor de lichtgevoelige emulsie die erop ligt. Er zijn drie hoofdtypen coatings in gebruik: nitraat, acetaat en polyester. Door het belichten van de filmrol ontstaat een beeld dat chemisch kan worden ontwikkelt tot een zichtbare afbeelding.

Een van de eerste filmrollen uit circa 1888 waren nog van papier. De eerste transparante filmrol was gemaakt van celluloid, een chemische verbinding op basis van nitrocellulose en kamfer. In 1889 maakte het Amerikaanse bedrijf Eastman Kodak de celluloid-film commercieel beschikbaar.

Toen begin 20e eeuw de hoeveelheid gemaakte films sterk steeg, ontstond er een vraag naar standaardisatie. De 35mm-film werd het standaard formaat, mede door camera's van de gebroeders Lumière, maar hoofdzakelijk doordat Eastman Kodak het filmformaat standaardiseerde. De kleurenfilm werd al eind 19e eeuw toegepast, maar werd pas in 1908 commercieel beschikbaar.

Gebruik van analoge filmrollen was tot begin 21e eeuw de meest gebruikte vorm van cinematografie in de filmindustrie, toen digitale formaten deze plek innamen. Dit leidde tot digitale cinematografie, waarbij het opnemen, monteren en projecteren van films op een digitale wijze gebeurt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Film stocks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.