Filodeeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 6 feb 2020 om 12:50. (Versie 55615496 van 31.21.195.228 (overleg) ongedaan gemaakt.geen verbetering)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hapjes gemaakt met filodeeg
Gebruik van filodeeg voor het maken van bougatsa in een eetgelegenheid in Athene.

Filodeeg is een dun deeg dat in grote vellen kant-en-klaar, diepgevroren, gekocht kan worden. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Filodeeg wordt gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid plantaardige olie. Zelden wordt er een ei aan toegevoegd. Het resulterend deeg wordt zeer dun uitgerold terwijl het continu bestrooid wordt met meel om kleven te voorkomen. Filodeeg is veel dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg. In tegenstelling tot bladerdeeg ontstaan er na bereiding geen dunne laagjes. Het voordeel is echter dat filodeeg minder vet bevat dan bladerdeeg, namelijk 6% versus 23% voor bladerdeeg.

Verwerking van filodeeg

Voor gebruik moet het deeg ontdooid worden, terwijl het afgedekt is met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Nadat het deeg gevuld is, kan het worden afgebakken in de oven of friteuse. Filodeeg wordt hierdoor knapperig. Dit deeg is geschikt voor zowel hartige als zoete vullingen en wordt ook wel voor nagerechten en taarten gebruikt. Zeer bekende toepassingen zijn apfelstrudel en baklava.