Apfelstrudel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Apfelstrudel

Apfelstrudel (of appelstrudel) is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort, die vooral erg populair is in Wenen. Apfelstrudel bestaat uit zeer dun deeg, plakjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk een gerecht voor arme mensen, maar geldt vandaag de dag als een culinair hoogstaand gerecht. Apfelstrudel wordt normaal gesproken gegeten met slagroom, ijs en/of warme vanillesaus.

De apfelstrudel is gebaseerd op het Turkse gerecht 'baklava' en vond vanuit die contreien zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. De apfelstrudel is daardoor ook erg populair in Hongarije. Het gebakje heet daar almásrétes.

Strudel wordt gemaakt van een elastisch, zeer dun uitgetrokken, deeg. De appels worden dan niet verdeeld over het gehele deeg, maar slechts over een kleine strook. Door het deeg vervolgens op te rollen, ontstaan verschillende dunne laagjes, die na het bakken doen denken aan bladerdeeg. Wanneer de appels over het gehele oppervlak verdeeld worden, zullen ook laagjes deeg tussen de vulling terechtkomen na het oprollen, deze laagjes worden niet gaar. Hieraan herkent men de traditionele variant apfelstrudel. In Oostenrijk wordt dit gezogen Strudel, oftewel 'getrokken strudel' genoemd. Het is echter eenvoudiger is om een strudel te maken van bladerdeeg.